Dobrogea se mândrește cu trei mănăstiri reprezentative zonei: Celic Dere, Cocos și Saon. Iată câteva informații utile, pentru creștinii care vor să facă o vizită aici!
Mănăstirea Celic Dere
Situată în partea de nord a Dobrogei, mănăstirea este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre și Marea Neagră. Numele lăcașului sfânt este luat de la paraul Celic-Dere (din turcă, în traducere-„pârâiașul de oțel”, aici fiind găsite arme din trecutul îndepărtat).
Se pare că așezământul a fost fondat de „arhiereul” Athanasie Lisivencof, în anul 1835. Astăzi, Mănăstirea este un loc de liniște și rugăciune pentru mii de oameni din toată țara, fiind situată la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea. (Sursa FOTO: crestinortodox.ro)
Mănăstirea Saon
Zeci de mii de turiști vizitează anual acest loc. O plimbare până la Mănăstirea Saon este o incursiune într-o lume tradiţională şi pitorească, în care viața spirituală și-a făcut cuib în mijlocul naturii sălbatice a Deltei. Biserica veche (construită la 1881), cu stranele şi structura de lemn pictate în albastru, aminteşte de bolta turlei (specifice geamiilor musulmane, după spusele Maicii).
Biserica a fost renovată recent, lemnul a fost vopsit şi picturile au fost curățate.
Credincioşii care vizitează această biserică au o evlavie deosebită față de o icoană a Maicii Domnului, din 1882, cu caractere slavone, despre care se spune că ar avea calităţi tămăduitoare.
La Mănăstirea Saon se ajunge din Drumul Naţional ce leagă Tulcea de Brăila (prin Măcin). (Sursa FOTO: turism-macin.ro)
Mănăstirea Cocos
Mănăstirea se află la 6 kilometri distanță de comuna Niculițel și la aproximativ 35 de kilometri vest de orașul Tulcea. Lăcașul este condusă de o obște de călugări, având drept hramuri Pogorârea Sfântului Duh (biserica mare) și Sfântul Ierarh Nicolae (paraclisul). Biserica, așezată la poalele unui deal, este o construcție masivă din piatră, în formă de cruce. Dacă veți ajunge aici, vă veți încărca cu energie pozitivă, iar mirosul pădurilor de tei din zonă va face din această vizită o amintire de neuitat. (Sursa FOTO: info-delta.ro)