Maria Andrei: Mergem acolo unde locurile sunt sfințite și de oameni. Sunt zone în România unde se simte încă legătura aceea tainică între glie și om…

Maria Andrei este un fost model de succes care iubește România și o promovează de fiecare dată cât de mult poate. A călătorit în lumea asta mare, însă tot aici se simte cel mai bine și, atunci când are timp, îi place să mai descopere încă un colțișor de țară.

Care este locul din țara noastră pe care îl vizitezi cu plăcere de fiecare dată?

Mergem acolo unde locurile sunt sfințite și de oameni, căci natura a fost darnică atunci când s-au făcut rânduielile cu noi, românii, pe acest pământ.

Sunt zone unde se simte încă legătura aceea tainică între glie și om… Noi pe acolo vrem să ajungem! Pentru că am vizitat cam tot ce se putea vizita și nu de puține ori am fost dezamăgiți de indiferența pe care unii dintre semenii noștri o arată față de tot ceea ce îi înconjoară… și nu numai. E mare păcat! Ce nu ar da alții să simtă sub picioare un covor de iarbă proaspătă, să bea apă dulce de izvor și să se bucure de umbra codrilor…Oricât de „exotică” ar fi o altă țară, tot iarba de acasă e mai verde! Și, ador Ardealul! Biertan este printre preferatele mele, poate și pentru că bunicul meu era din zonă! Dacă ar fi să îmi fac o casă de vacanță, acolo mi-aș face-o!

Din punct de vedere culinar, care zonă a țării ți se pare cea mai ofertantă și de ce?

Cred că fiecare zonă are bucatele ei minunate! Dar, parcă nimic nu se compară cu o ciorbă pescărească dată în clocot într-un ceaun cernit de fum și vreme, o zeamă din aceea bogată peste care, la final, se aruncă o mână de leuștean proaspăt și o măsură de oțet!

Care ar fi un TOP 5 destinații din România pe care le recomanzi cu plăcere?

Greu, foarte greu… Și asta pentru că, din punctul meu de vedere, diversitatea geografică a României este absolut fascinantă!

Dar, dacă trebuie să fac un top, acesta ar arăta așa:

  1. Rezervația Deltei Dunării
  2. Țara Făgărașului și, evident, Transfăgărășanul
  3. Mănăstirile din Moldova – obligatoriu Moldovița și Voroneț
  4. Porțile de Fier – ambele
  5. Maramureșul

Se întâmplă des să mergeți în vacanțe în România? Care a fost ultima vacanță aici?

Încercăm să ne împărțim echitabil vacanțele, deși, uneori este mai ușor să ajungi în altă țară, decât prin țara noastră. Însă, știi cum e… fie mămăliga cât de rea, măcar e mămăliga mea! Am adaptat puțin zicala… Am fost recent în „triunghiul de aur”, Sinaia – Brașov – Rucăr, cu niște prieteni care au venit – la invitația noastră – din Canada, să se lămurească (glumesc, evident) de ce a ales soțul meu (tot canadian și el) să rămână pe aici! Au înțeles! Dar nu au înțeles, de niciun fel, de ce nu avem o autostradă – măcar până la Brașov…

Credit FOTO: Remus Agatinei