Mărtuca Mihuţ, o maramureşeancă de aproape 70 de ani din localitatea Şurdeşti, reuşeşte să ducă mai departe meşteşugul cusutului de cămeşi și o face cu talent și mândrie.

De ani buni, Mărtuca Mihuț coase costume tradiţionale înflorate şi cămeşi. În Maramureş, cămeşa este de fapt celebra ie românescă și este purtată de săteni în zilele de sărbătoare.

Din simplitate se nasc, de cele mai multe ori, adevărate opere de artă. Stau mărturie toate lucrurile ce ies din mâna doamnei Mihuț. „Iau o floare de ici, o frunză de colo şi le pun laolaltă şi fac un model frumos“, declara meșterul popular pentru adevărul.ro. Modelul este apoi desenat pe pânză şi cusut, realizând un fel de broderie, la dimensiuni mai mari.

„Totul e făcut manual, la unele chiar şi pânza, dar nu la toate. La celelalte, pânza e cumpărată, este un anume tip de pânză care se numeşte «ţărănească» şi este anume pentru costume populare“, spune cusătoreasa. Cele cu pânza ţesută în război au, de altfel, un succes mai mare, fiind primele care se vând la târguri.

Sursa: Adevarul.ro