Constantin Mischiu, din Horezu, județul Vâlcea, face această meserie cu pasiune, din 1992, însă din 1997 s-a apucat serios de treabă. A învățat tehnica de a lucra cu ceramica de la fratele său și spune cu mândrie că participă la târgurile organizate în toată țara. Obiectele sale se vând ca pâinea caldă, clienții fiind atât români, cât și străini.

De unde această pasiune?

Fratele meu lucra foarte mult, el a învățat de la bunicul nostru. Eu m-am apucat un pic mai târziu, atunci când am rămas fără serviciu. Am fost nevoit să fac acest lucru, dar pot să spun că am iubit această meserie imediat și de atunci tot asta fac. Dacă pe vremuri se făceau la Horezu mai mult oale de vatră, strachini, acum mergem mai mult pe obiecte decorative.

Unde vindeți obiectele?

Mergem la toate târgurile de la noi, la Iași, Timișoara, Galați, Rădăuți, București, oriunde se organizează târguri de gen.

Ce credeți că a avut Horezu atât de special de a devenit așa de cunoscut?

Talentul oamenilor care lucrează cu ceramica. Noi, cei din zonă, lucrăm cu cornu și cu gaița. Cu ele facem păianjenul, frunzele, cu gaița, bobocii etc. Nu prea folosim pensula, ca în alte zone ale țării.

Ce s-a schimbat la dumneavoastră, de când ceramica de Horezu a intrat în Patrimoniul UNESCO?

De când ceramica de Horezu a intrat în Patrimoniul UNESCO vin în zonă tot mai mulți străini și pot să spun că în ultimii ani au apărut multe magazine de obiecte din ceramică.

De unde vine inspirația?

La Horezu, toți ceramiștii, bărbații în general, modelează și coc la cuptoare obiectele, iar nevestele se pricep mai mult la decorarea vaselor. Ele au mai multă imaginație și sunt mai sprintene la mână.

Care sunt etapele confecționării unui obiect de Horezu?

Prima dată se modelează vasul, se lasă puțin la zvântat, se decorează, după care se mai lasă puțin la uscat, se răzuie pe spate, se face foarte fină, se dau găuri și se pune ștampila, adică numele producătorului.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră tradiția?

Tradiția pentru noi înseamnă artă și o moștenire preluată de la strămoșii noștri.