Moneasa – Perla Munţilor Apuseni

0
2066

Documentele arată că Moneasa există din anul 1597, iar  Ruinle Cetăţii Dezna din secolul al XIII-lea. Tot din acest secol datează izvoarele termale şi zăcămintele de fier. Locurile au fost şi în proprietatea turcilor care au deschis băi termale. În august 1893 se dă în folosinţă calea ferată îngustă Moneasa-Sebis construită de Căile Ferate Unite Arad-Cenad.

Perla Munţilor Apuseni cum este denumită, staţiunea balneoclimaterică Moneasa, este situată în vestul ţării, cuibărită într-o mică depresiune de pe valea Moneasa, relativ joasă, la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la altitudinea medie de 280 m. Staţiunea se află la 110 km de Arad şi la 20 de km de orăşelul Sebiş.

Apele termale au temperatura de 25-32°C şi sunt ape bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, toate având efect binefăcător în cazul asteniei nervoase şi al îmbolnăvirilor aparatului locomotor şi a sistemului nervos periferic.

Alături de factori naturali de tratament staţiunea Moneasa dispune de instalaţii pentru băi calde cu apă minerală în cazi şi bazine, kinetoterapie, gimnastică medicală, instalaţii de elecro şi fizioterapie, masaj, împachetări cu parafină, bazine cu apă mezotermală în aer liber, solarii pentru aerohelioterapie. La această mai contribuie şi aerul plăcut ozonat al parcului din jurul staţiunii şi a pădurilor din apropiere.

Climă Monesei este blanda datorită adăpostului oferit de culmile înconjurătoare. Foarte des în anotimpul iernii are loc fenomenul de inversiune de temperatura. Aceste invesiuni nu produc geruri prea mari, ceea ce explică existenţa castanului comestibil cât şi a liliacului sălbatic din împrejurimi. Spectaculoasele culmi ale Masivului Codru-Moma din lanţul Apusenilor, constituite în bună parte din roci calcaroase şi înălţate la altitudini ce nu depăşesc de regulă 1000 m, uneori golaşe, strălucind în soare şi contrastând cu verdele pădurilor, aduc aşezării un plus de frumuseţe şi atractivitate.

Pot fi organizate drumeţii spre: Peştera Liliecilor (1 oră), Grota Urşilor (10 minute), Cuptorul de fier (10 minute), Cariera de marmură (45 minute), dar pot fi abordate şi trasee mai lungi în Munţii Codru Moma. Tot în apropierea staţiunii pot fi vizitate şi ruinele cetăţii medievale Dezna.

 

 

 

Foto: Infopensiuni.ro