Tăierea moțului este un obicei important pentru fiecare român, ceremonie practicată în special în zona Olteniei, în Muntenia, dar și în Moldova.
Potrivit acestui obicei, în primul an de viață nu se taie deloc din părul copilului, urmând ca, după împlinirea vârstei de 1 ani, părinții și nașii să organizeze tăierea moțului. În această zi mare, nașii gătesc pruncul cu straie de sărbătoare și îi aduc cadouri, bani sau alte bunuri, iar părinții copilului dau o petrecere la care participa rudele apropiate și prietenii.
Petrecerea urmează așadar ceremoniei propriu-zise de tăiere a moțului. Copilul, îmbrăcat în haine noi, este așezat pe un scaun, moment în care nașa sau nașul îi leagă părul cu o fundiță roșie sau albastră. Apoi, aceștia taie cu ajutorul unei foarfece o șuviță din părul piticului. Șuvița va fi lipită pe un bănuț de argint, cu ceară picurată din lumânarea de botez.
În unele zone, se cumpără și o turtă sau un covrig foarte mare făcut din cocă de cozonac. După tăierea moțului, copilașul este trecut prin turta, care, după ceremonie, le este împărțită tuturor invitaților.
În unele zone, turta este ruptă doar la fetițe, iar moțul se taie doar la băieți.
După ceremonie, în fața copilului este așezată o tavă cu tot felul de obiecte, din care copilul are voie să aleagă doar trei. Se spune că obiectele alese prevestesc viitorul copilului. Pe tava respectivă se pun obiecte precum: un ac și ață de cusut, bănuți, o carte etc. (Sursa FOTO: spynews.ro)