Pe 9 martie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă sărbătorește cei 40 de mucenici. Pentru cei care nu știu, aceștia au fost torturați și uciși de către împăratul roman Licinius. Mai întâi, au fost aruncați în închisoare, bătuți și condamnați la moarte prin înghetare în lacul Sevestiei.
Se spune că în acea noapte s-au întâmplat multe minuni. Apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare s-au coborât deasupra capetelor mucenicilor. Văzând toate acestea, împăratul a poruncit să fie scoși din lac și lăsați să moară pe câmp, zdrobindu-le oasele de la picioare.
Astfel, ziua de 9 martie a rămas ziua când se prăzmuiesc cei 40 de Mucenici care s-au sacrificat pentru Iisus.
Din bătrâni există superstiția că dacă plouă în această zi, va ploua și de Paște.
Se mai spune că dacă îngheață în noaptea dinaintea acestei zile, toamna va fi una lungă.
În această zi femeile coc sau fierb 40 de figurine din aluat, numite „mucenici”. Aceștia sunt făcuți din aluat dospit și au forma cifrei opt, care reprezintă de fapt cele opt zile de tortură. După ce sunt scoși din cuptor sau când au terminat de fiert, mucenicii se ung cu miere și se presară cu nucă, apoi sunt împărțiți pentru sufletul morților.
Tot în această zi, bărbații trebuie să bea 40 de pahare cu vin sau țuica, astfel vor fi tot anul sănătoși. Vinul pe care bărbații îl beau se spune că este sângele vărsat de cei 40 de sfinți mucenici.
Sfinții mucenici se mai numesc și Moși, deoarece urmează totdeauna la 9 zile după Babe. Dacă Babele sunt rele și ne aduc ninsoare, ploaie și răceala, moșii din contră, sunt buni.