Pe 20 decembrie este sărbătoarea închinată Sfântului Ignatie Teoforul și este cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor.
Iată care sunt tradițiile românești legate de Ignat:
La tăierea porcului nu e bine ca cei miloși să fie prezenți. Se zice că porcul moare cu mare greutate, iar carnea va fi tare și va fierbe greu.
În zona Olteniei, dar nu numai, după ce porcul a fost tăiat, pârlit și spălat, se pune o pătură pe el și un copil mic să-l încalece. Asta va aduce un an fără boli și plin cu bogății și sănătate.
In zona Teleormanului, un alt obicei spune că pe fruntea copiilor este bine să se facă semnul crucii cu sângele animalului sacrificat la Ignat, pentru a fi plini de sănătate și roșii în obraji în anul care vine.
In ajunul Ignatului se ia un dovleac, i se taie coada și se păstrează. Se spune că e bun pentru leac de bube dulci la copii.
În unele locuri, untura de porc negru este folosită la vrăji. Cei care erau bănuiți că vor ajunge strigoi erau unși cu untură de porc negru.
În ajun de Ignat, vrăjitoarele umblă să „ia belșugul” caselor, iar gospodinele împrăștie mei și grâu în fața casei.