Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare la creștini și se sărbătorește la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos. Cu această ocazie, există o veche tradiție care spune că femeile trebuie să înroșească ouă, să pregătească bucate alese, ca la masa de Paști, și toată lumea spune: “Hristos s-a înălțat! “.
Se spune că, după Înviere, Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a mai arătat o dată ucenicilor săi, încredințându-i de puterea Sa și le-a dat atunci și ultimele învățături. El a mâncat alături de ucenici, așa cum făcuse odinioară.
În această sfântă zi, în unele zone ale țării, se leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că și Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălțării.
Tot de Înălțare, în alte zone, fetele și feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tămăduitoare.
Se zice că Cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioadă ajung direct în Rai.
Tot acum se fac pomeni și se împart bucate pentru morți.
Casele și mormintele se împodobesc, în unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuștean.
De Înălțare, femeile nu împrumută sare și nu dau foc din casă, pentru că altfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.
La țară, se obișnuiește ca semănătorile să se facă până în ziua de Înalțare, pentru a avea o recoltă bună.
În alte zone, vitele se bat cu leuștean, ca să se îngrașă.
Sursa FOTO: rador.ro