Pentru cei care nu știu, Babele vestesc venirea primăverii. Din străbuni se spune că în aceste zile, Baba Dochia, cea care aduce iarna, începe să-și dea jos cele 9 cojoace, unul în fiecare zi, lăsând loc primăverii să-și facă simțită prezența.

Tradiția românească spune că de pe 1 până pe 9 martie, fiecare om își poate alege o zi (o babă), și că așa cum va fi vremea în ziua respectivă, așa va arăta și noul an pentru acea persoană. Așadar, dacă vremea este frumoasă și soarele strălucește, acel om este voios și bun la suflet și îi va merge bine tot anul. Dacă este o vreme ploioasă sau cu cer întunecat, acela nu este un om bun și va avea un an cu ghinion.

 

Cum se aleg Babele? Este simplu! O metodă este aceea de a-ți alege o zi oarecare între 1 si 9 martie, la întâmplare. O altă metodă este de a-ți alege baba în funcție de ziua de naștere. Așadar, dacă ziua se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci și baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 2 mai, baba lui va fi pe 2 martie, iar dacă data nașterii este formată din două cifre, atunci se procedează astfel: de exemplu cineva este născut pe 25 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 5= 7, deci baba este pe 7 martie.