Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara ta- este o vorbă românească. Însă pâinea pufoasă, cu miezul moale și aromat, în coajă rumenă și pufoasă, ne îmbie și ne hrănește de generații întregi. Iată cum poți prepara chiar tu acasă o pâine adevărată, pentru întreaga familie.

Această rețetă demonstrează cât de ușor poți face pâine în propria gospodărie, în cuptorul din bucătărie.

Ingrediente: 1 kg de făină, 50 g drojdie proaspătă, o lingură ulei,  o lingurinţă de sare, o linguriţă rasă de zahăr și jumătate litru apă.

Mod de preparare: Mai întâi, dizolvați drojdia într-o cană cu apă călduţă, împreune cu sarea, zahărul şi 150 g făină (cât să se îngroaşe puţin). Maiaua se lăsă apoi la crescut cam 20-30 de minute.

Apoi, într-un castron se adaugă treptat restul de făină, apa călduţă, uleiul se frământă foarte bine, cu grijă, să nu rămână cocoloaşe. Se frământă până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină.

Se lasă aluatul la crescut vreo oră sau până când îşi dublează volumul. Aluatul se împachetează de la exterior către interior şi se mai lasă la crescut încă o oră în tavă. Se preîncălzeşte cuptorul şi se dă pâinea la copt, nu întainte însă de a se unge cu o pensulă cu apă şi a se cresta. Pentru o pâine cu o crustă crocantă, puneți un vas cu apă în cuptor, pe o treaptă mai jos. Se coace pâinea între 45 de minute şi o oră, în funcţie de cuptor. E gata când crusta devine tare. Poftă bună!