În ziua de 20 iulie a fiecărui an, creştinii prăznuiesc marea sărbătoare a Sfântulului Prooroc Ilie. Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, cel care poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete.
Conform Bisericii Ortodoxe, Sfântul Ilie este cel care mână un car de foc în timpul furtunilor când trimite fulgerele către cei păcătoși și către diavoli. Trăsura este trasă de doi sau patru cai albi, înaripați. Se mai spune că, pentru a se asigura că niciun spirit rău nu îi scapă, Sfântul Ilie trăsnește în toate locurile unde diavolii s-ar putea ascunde.
Tradiția mai spune că, în timpul furtunii, ferestrele și ușile caselor trebuie închise, pentru ca niciun spirit rău să nu poată intra înăuntru, iar astfel casa să nu fie trăsnită.
De Sfântul Ilie este bine să se consume mere noi, deoarece mărul este pomul Sfantului Ilie.
Se mai spune că spiritele rele trag mai mult la carper, iar tocmai de aceea e bine să nu ai casă de lemn și nici să te adăpostești sub carpen.
În timpul furtunii este bine să îți faci cruce des, deoarece Dumnezeu i-a spus lui Ilie când i-a înmânat biciul ca să lovească în toate, însă nu și în cruce!
În ajun de Sfântul Ilie, la revărsatul zorilor oamenii trebuiau să culeagă ierburi de leac pe care apoi le duceau acasă și le puneau la uscat la umbră. Și alte plante care se foloseau pentru farmece sau vrăji se culegeau în această zi.
De ziua lui Ilie, jertfelnicul bisericii este încărcat cu bunătăți, toate pentru sufletul morților.
În ziua de Sfântul Ilie, oamenii nu lucrează pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină asupra recoltelor.
De această Sărbătoare, se obișnuia ca femeile să aducă la biserică busuioc și să îl pună la iconostas. Când slujba se termina, acestea îl luau, îl dadeau foc și frecau gura copiilor când au bube.
Se mai spune din străbuni că, dacă în ziua aceasta va tuna, toate alunele vor seca iar restul fructelor vor face viermi.
Unele femei împart porumb fiert sau farfurii pline cu mâncare, împodobite cu flori de vară.
În această zi, fetele tinere, nemăritate, îşi pot visa alesul.