Rețetă de mucenici fierți, cu nucă

0
3352

Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, iar, conform tradiţiei populare, în această zi, femeile fac mucenici în formă de opturi. În Dobrogea însă, se păstrează aceeaşi formă numai că mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici.

 

Pentru aluat, aveți nevoie de: 250g făină, 120ml apă călduță, un pic de sare.

Pentru sirop, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 litri apă, 300 g zahăr, 3 linguri miere, un stop de sare, coaja rasă de la o lămâie, 2 fiole esență de rom, 2 pliculețe zahăr vanilat, scorțișoară și 200g de nucă.

Mod de preparare: Într-un castron punem făina, adăugăm un praf de sare, apă și amestecăm totul până obținem un aluat elastic, care nu se lipește de mână. Luăm bucățele de aluat, le rulăm până obținem un rulou de aproximativ 7cm. Din ruloul obținut, formăm un cerc, apoi îl încolăcim în formă de 8. Mucenicii astfel obținuți se pun la uscat pe o coală de hârtie, până a doua zi. După ce s-au uscat putem să-i preparăm.

Într-o cratiță punem 2 litri apă, adaugăm zahărul tos, zahărul vanilinat, un praf de sare și, când începe apa să fiarbă, adăugăm în cratiță și mucenicii și îi lăsăm să fiarbă până se înmoaie. În timpul fierberii, amestecați din când în când să nu se lipească. După ce s-au fiert, adăugăm mierea, coaja rasă de la o lămâie, esențele de rom și nuca și amestecăm. La final, puteți adăuga scorțișoară.

Sursa: www.culinar.ro, sursa foto: http://retete.unica.ro