Socata este o băutură tradițional românească, apreciată de generații întregi. Băutura se poate prepara atât în sezonul florilor de soc, dar și în restul anului, din flori uscate, păstrate la loc răcoros.
Pe lăngă gustul aromarat și răcoritor, socata este recomandată și ca remediu în combaterea multor afecțiuni, având proprietăți diuretice și laxative, dar și în cazul răcealii, gripei sau bronșitei.
Pentru prepararea sucului de socată aveți nevoie de următoarele
ingrediente: 10-12 flori mari soc, 1 kg de zahăr sau câteva linguri de miere, după cum preferă ficare, 2-3 lămâi mari, 8 gr drojdie proaspătă, 8 litri de apă rece și un borcan de 10 litri.
Mod de preparare: se spală florile de soc și se pun pe fundul borcanului, se adaugă zahărul și sucul de lămâie, plus cojile de lămâie tăiate felii. Apoi se pune apa cât să acopere totul și se lasă la macerat până a doua zi.
A doua zi se umple borcanul cu apă rece, se amestecă, se adaugă drojdia (care ajuta la fermentație), se acoperă cu un tifon și se mai lasă 2 sau 3 zile într-un loc cald și cu multă lumină.
Se amestecă lichidul bine în fiecare zi, dimineața și seara și se gustă amestecul, în felul acesta veți ști când este gata. Atunci când a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurați socata, puneți-o în sticle și depozitați-o în frigider.
O cura de două săptămâni, cu câte 1 litru socată pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie etc. (Sursa: gustos.ro).
Sursa FOTO: pofta-buna.com