Storceagul este un preparat specific Deltei. Ciorba de pește specifică satului Sfântu Gheorghe, este o rețetă de origine ucrainiană.

Ingredientul-vedetă al acestei rețete este sturionul. Avem nevoie așadar de: aproximativ 1 kg de sturion (fileu), cu cap și cartilagiu, patru cartofi mari, albi, de fiert, 2 morcovi, o ceapă, 2-3 ardei grași, 100g smântână, un gălbenuș de ou și o mână de mărar proaspăt.

Mod de preparare:

Sturionul se porționează, iar carnea se taie în cubulețe mari și se dă cu sare grunjoasă, nu foarte multă, cât să dea și gustul ciorbei în final, pentru că nu veți mai adăuga altă cantitate. Se lasă apoi carnea în frigider, cam 2-3 ore, să-și tragă sare pe săturate. Separat, se păstrează capul de sturion, șira spinării, cartilagiul.

Se pune apă la fiert (sa vă mai spun că se face acest lucru într-un ceaun, pe foc mic, de lemne), când fierbe apa, se pun la fiert capul sturionului și cartilagiul. Nu puneți foarte multă apă în ceaun, nu trebuie să iasă o zeamă lungă, ci o ciorbă concentrată și gustoasă.

După 10 minute de fiert, se pun cartofii pe care i-ați tăiat în bucăți generoase, morcovul tăiat mărunt și ceapa întreagă. Când cartofii sunt aproape fierți punem ardeiul și bucățile de pește pe care nu le lăsăm la fiert mai mult de 10 minute.

Între timp se bate smântâna cu gălbenușul de ou, un vârf de linguriță de piper alb măcinat. Acesta se amestecă ușor adăugând ciorba călduță până se diluează bine, apoi se amestecă cu restul ciorbei. Se ia ceaunul de pe foc, se adaugă mărarul tocat mărunt, si se lasă 10-15 minute cu capacul pus pe oală.

Storceagul se servește cald, cu ardei iute și cu încă puțin mărar proaspăt, tocat.

Sursa: descoperadeltadunarii.ro