Dacă aveți ocazia să găsiți lobodă în piață, nu ezitaţi să cumpăraţi! Pe lângă faptul că are un gust foarte bun, este și foarte sănătoasă, fiind bogată în vitamina C. Iată câteva idei de cum o puteți prepara!
Mâncare de lobodă
Ingrediente: 1 kg de frunze de lobodă, 200g smântână, un pic de ulei, o ceapă, două linguri de făină, 20 g unt, mărar, sare, piper și un pic de vegeta (opțional).
Mod de preparare: Se spală frunzele una câte una şi se rup de codițe. Se pun apoi la opărit în apă cu sare şi vegeta şi se lasă la fiert timp de 10 minute. Apoi, se strecoară și se taie mărunt. Într-o altă oală se pune ceapa la călit în ulei şi, după ce devine sticloasă, se adaugă două linguri de făină, amestecându-se rapid. Se pune peste lobodă și se mai lasă 10 minute la fiert. Într-un bol batem untul cu smântâna, sarea şi piperul, iar compoziţia obținută se toarnă în oală, amestecând în continuu. Se adaugă mărar tocat și se servește cu ochiuri de ouă sau cu orice tip de carne. (Sursa: mamebune.ro)
Supă cremă de lobodă
Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg lobodă verde, o legătură de pătrunjel și una de mărar, un praf de sare, un praf de piper alb, două linguri de făină și două lingurițe de ulei.
Mod de preparare: Mai întâi, se alege loboda, se rup codiţele şi se spală bine, în câteva ape, până nu mai rămâne niciun fir de nisip. Separat, se umple o oală de 3 litri cu apă, se pune loboda aleasă, se presară puţină sare şi se pune la fiert. Trebuie să dea în câteva clocote, iar după ce s-a înmuiat, se lasă să se scurgă într-o sită. Apoi, se spală ceapa verde şi verdeaţa şi se toacă fin. Într-o altă oală se pune uleiul, verdeaţa tocată se înăbuşe şi se adaugă făina, amestecându-se continuu. Loboda fiartă se pasează cu blenderul şi se amestecă cu verdeaţa şi zeama în care a fiert loboda. Se condimentează cu sare şi un praf de piper alb. Se ornează cu pătrunjel verde şi mărar şi se serveşte caldă cu mămăliguţă. (Sursa: retete.unica.ro)