Nucile nu au multe calorii, sunt bogate în nutrienți și Omega 3 și sunt perfecte atât în stare naturală, cât și în deserturi. Astăzi, vă propunem trei rețete cu nucă.

Marmeladă de prune cu miez de nucă

Marmelada ne aduce aminte de gusturile copilăriei și este foarte ușor de pregătit. Pentru marmelada de prune cu miez de nucă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 200g nuci, 400 g zahăr, pentru 1 kg prune curățate de sâmburi, și sucul de la o jumătate de lămâie.

Mod de preparare: Se cântăresc prunele, după ce s-au curățat, se pun la foc într-o cratiță mai mare, se adaugă apoi zahărul și se lasă puțin să își lase din zeamă. Se pune apoi oala pe foc, iar după ce a început să fiarbă, dam focul la mic și lăsăm până se îngroașă. Punem zeama de lămâie și începem să amestecăm, insistând pe fundul cratiței, să nu se lipească.Totul durează cam trei ore. Înainte să se stingă focul, este esenţial să se verifice siropul dacă este suficient de legat. Abia când acesta este gros, se ia compoziţia de pe foc.
În acest moment, se adaugă nucile curățate în prealabil de pieliță și mărunțite Această compoziție fierbinte se pune în borcanele sterilizate, care se închid imediat și se întorc invers, pe capac. Astfel, se creează vidul care ajută preparatul să se conserve foarte bine. (Sursa petitchef.ro)

Ciocolată de casă cu nucă

Este un desert simplu și delicios. Oricine poate să îl prepare în propria bucătărie. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 200g miez de nucă, 500 gr. lapte praf, 200 gr. unt, 50 gr.cacao, 350 gr. Zahăr și 150 ml. apă.

Preparare: Se pun la foc apa și zahărul și se lasă să fiarbă cât să scadă un pic. Se adaugă apoi cacao și lasăm să fiarbă până începe să facă bule la suprafață, se ia apoi vasul de pe foc, se adaugă untul și se amestecă până acesta se topește. Adăugăm laptele praf și nuca tăiată. E recomandat să nu punem tot laptele praf deodată. Lăsăm câteva linguri de lapte deoparte până omogenizăm bine și verificăm consistența amestecului. Amestecul obținut îl întindem uniform într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm ciocolata la frigider până începe să se întărească, o porționăm, apoi o băgăm din nou la frigider.

Mucenici moldovenești cu nucă

Este una dintre cele mai vechi rețete de desert din zona Moldovei. Aveți nevoi de următoarele ingrediente:

Pentru aluat : 600 gr făină,  10 gr drojdie uscată, 4 ouă (la temperatura camerei), 150 gr zahăr, 125 gr unt topit și 250 ml lapte.
Pentru sirop și finisare: 1.5 l apă, 600 gr zahăr,  coaja de la o portocală,. jumătate de sticluță de esență de rom și miez de nucă (cca. 100 gr).

Mod de preparare: Aluatul este asemănător cu cel de cozonac. Se topește untul, ouale se scot măcar cu jumătate de oră înainte din frigider și apoi se bat ca pentru omletă, iar laptele se încălzește puțin. Se pun mai întâi ingredientele lichide, apoi cele solide, adică: lapte, unt, ouă, zahăr, făina, drojdie. Se recomandă folosirea unui aparat de făcut pâine, acesta cuprinzând toate fazele: frământare, odihnă, creștere. Se răstoarnă aluatul moale pe blatul tapetat cu făină și se mai adaugă puțin câte puțin făină în ploaie, cât să devină modelabil, să nu se lipească. Apoi, se fac 8-uri și se așează în tavă tapetată cu hârtie de copt. Tăvile se  acoperă ulterior cu prosoape de bucătărie și se lasă la cald încă vreo 20 min.

Într-un pahar cu puțină apă, dizolvăm două linguri de zahăr și cu o pensulă de silicon ungem toți mucenicii. Se pun la cuptorul preîncălzit la 180 de grade preț de 20 de minute, până se rumenesc.

Între timp, se prepară siropul, cu ingredientele de mai sus.