Pentru că toamna este sezonul vinetelor, te invităm să descoperi trei dintre cele mai delicioase rețete pe bază de vinete.

Salată de vinete cu usturoi copt

Este o salată de vinete, cu un gust mai special, datorită aromei usturoiului. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: un kg vinete, 3-5 căței de usturoi, două linguri de muștar, puțin ulei, smântână, un vârf de sare și piper.

Se pune usturoiul la copt într-un vas termorezistent pentru 15-20 minute la 180 de grade. În acest timp, vinetele se coc și se lasă la scurs, după care se toacă mărunt, împreună cu usturoiul cop. Punem apoi într-un bol două linguri de muștar dulce și îl mixăm picurând peste el câte puțin ulei, exact ca la maioneză. Se adaugă smântâna, se omogenizează toate ingredientele și se asezonează cu sare și piper. Se servește cu ceapă roșie tocată sau cu câteva rondele de roșii dulci. (Sursa gustos.ro)

Vinete gratinate cu roșii și brânzeturi rase

Pentru această rețetă aveți nevoie de: 350-400g vinete, 100g sos de roșii dat prin blender, 30 g sos pesto, 100g parmezan ras, un praf de sare, un praf de piper, câteva frunze de busuioc, 40 ml ulei și 100g mozzarella rasă.

Vinetele curățate și feliate se sărează, se piperează și se ung cu ulei de măsline, apoi se gătesc la grătar timp de un minut pe fiecare parte, până capătă o culoare galben-maronie. Feliile se așează, una câte una, în vase de gratinat individuale și se adaugă sos de roșii peste primul strat, apoi se pune câte un strat de vinete și sos de roșii deasupra.

La final, se adaugă sos de roșii amestecat cu pesto, se presară amestecul de brânzeturi rase și se lasă la cuptor la gratinat timp de 7 minute, la temperatura de 180 grade Celsius. (Sursa foodstory.stirileprotv.ro)

Chifteluțe din vinete

Petru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente: trei vinete, doi dovlecei, o ceapă, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, o ţelină mică, doi morcovi, 3-4 căţei de usturoi, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, 100g brânză, două ouă, 50g făină, ulei de floarea-soarelui, sare, piper.

După ce aveți totul la îndemână, vă puteți apuca de prepararea rețetei. Se folosesc vinete mici, lunguieţe, care nu au prea multe seminţe. Se taie în jumătăţi, se fierb, apoi se scurg bine, se răcesc şi se taie cubuleţe. Se spală şi se curăţă toate legumele.

Dovleceii se taie cubuleţe, ceapa, mărarul şi pătrunjelul se toacă, rădăcinoasele se dau pe răzătoarea mică, iar usturoiul se pisează. Într-un castron se bat ouăle cu brânza rasă şi cu două linguri de făină, apoi se încorporează legumele şi verdeaţa şi se pun sare şi piper după gust.

Se amestecă bine compoziţia şi se formează cu mâna umedă chifteluţe, care se trec prin făină. Se prăjesc în ulei încins, întorcându-se pe ambele părţi, până se rumenesc.

Le poţi servi ca atare sau cu un sos tzatziki, preparat extrem de simplu din iaurt gras, usturoi pisat, castravete mărunţit şi sare. (Sursa:libertatea.ro)