Pentru că am intrat deja în Postul Crăciunului, ne-am gândit că ar fi bine primite câteva rețete de post. Iahnia de fasole, cartofii în crustă de muștar sau varza călită sunt cu siguranță cele mai delicioase bucate, în această perioadă.
Iahnie de fasole
Iahnia de fasole este o mâncare servită destul de des, mai ales în zilele de post. Pentru această rețetă, aveți nevoie de: 400 g fasole, 3 cepe roşii, 3-4 căţei usturoi, boia dulce şi iute, cimbru, o foaie dafin, 4 linguri pastă de roşii, 3-4 linguri ulei.
Mod de preparare: Fasolea se alege, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. Dimineaţa se scoate şi se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele. După ce a fiert şi bobul este moale, dar întreg, se pune să se scurgă în sită.
În acest timp, se taie ceapa solzişori, usturoiul se pisează şi se pun să se călească într-o cratiţă cu ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.
Separat, se pregăteşte pasta de roşii cu sare, piper, cimbru şi boia, iar dacă pasta este prea groasă, se adaugă puţină apă călduţă şi se toarnă peste fasole. Se adaugă şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă, la foc potrivit, la cuptor. Se serveşte cu murături şi se ornează cu pătrunjel verde
Cartofi în crustă de muștar
Sunt delicioși și ușor de preparat. Pentru această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 6 cartofi galbeni mari, 80 g muștar de Dijon, 100 g muștar clasic, zeama și coaja rasă de la 2 lămâi, 90 ml ulei de măsline, 4 căței de usturoi tocați, 1/2 lămâie tăiată felii, sare și piper, după gust, dar și pătrunjel proaspăt pentru aromă și ornat.
Mod de preparare: Mai întâi se preîncălzește cuptor. Într-un bol mare, se amestecă toate ingredientele menționate mai sus, mai puțin cartofi. Pe aceștia îi puteți fierbe timp de 10 minute în apă cu sare. Se taie apoi cubulețe și se aruncă în sosul aromatizat din castron. Se amestecă bine până se acoperă cu totul de sos și se pun într-o tavă care nu lipește și se pun la cuptor pentru 20 de minute. Se scot și se presară pătrunjel (sau mărar) proaspăt, deasupra.
Varză călită
Varza este vedeta toamnei, așa că această rețetă trebuie încercată în acest sezon. Aveți nevoie de: o varză albă medie (între 1 și 2 kg), 1-2 ardei grași, 1-2 cepe albe medii, 1-2 roșii medii, 2-3 linguri de sos de roșii, ulei, sare, piper – după gust. Opțional, și boia afumată.
Mod de preparare: Se toacă ardeii și ceapa și se pun la călit în puțin ulei, la foc mic spre mediu, într-un vas mai mare. Când s-au mai înmuiat, se asezonează cu sare și piper și se adaugă și roșia tăiată cubulețe. După 2-3 minute de când ai pus și roșia la călit, adaugă și pasta de tomate. Se amestecă din când în când și se pune și un praf de boia afumată, apoi se lasă să fiarbă la foc mic.
Pune și varza tocată în vasul în care călești legumele și amestecă ușor. Dacă nu încape toată din prima, pune cât încape și, pe măsură ce se înmoaie, mai adaugă din când în când.
Lasă varza la călit la foc mic, amestecând cam din 10 în 10 minute, și – important! – acoperită cu capac, ca să nu se ardă și să lase singură zeamă.
Spre final, mai puteți adăuga și alte condimente – cimbru, frunză de dafin etc., dacă doriți să fie mai aromată.