Piftia este una dintre cele mai îndrăgite preparate la români, mai ales că se pregătește destul de rar, în special iarna, atunci când tăiem porcul de Crăciun.

Piftie de porc

Ingrediente: un picior mare de porc cu mult șorici și carne bună, sare, usturoi, fi de dafin, piper boabe și, opțional, gelatină.

Mod de preparare

Piciorul de porc porționat se pune la fiert într-o oală mare, cu apă cât să-l acopere și cu câteva boabe de piper și foi de dafin. Când piciorul a fiert, se scot foile de dafin și piperul, apoi se scoate carnea și șoriciul de pe oase. Se așează carnea și șoriciul fiert în castroane, iar în zeama de la carne se pune sare și usturoi tocat mărunt. Zeama se adaugă în castroane peste carne și se lasă piftia cel puțin 12 ore la răcit, într-un loc răcoros sau în frigider.

Piftie de curcan

Ingrediente: două aripi de curcan, un picior mic de porc, sare și două căpățâni mari de usturoi. Dacă doriți, mai puteți pune un cub de knorr de legume.

Mod de preparare

Aripile de curcan împreună cu piciorul de porc se fierb 60 minute în cca. 3-4 litri de apă cu sare și un cub de knorr – legume, în oala sub presiune. Când s-au fiert, se scoate carnea din oală și, după ce s-a mai răcit, se curăță de pe oase.

În zeama de piftie, se pune apoi usturoiul curățat și pisat, se amestecă 3-4 minute, apoi toată zeama se strecoară. Carnea dezosată se pune în castroane, iar zeama se toarnă deasupra și se dă totul la rece, până se încheagă.

Sursa: petitchef.ro., Sursa foto: www.romaniatv.net