Toamna înseamnă bogăția gusturilor, căci cele mai bune legume și fructe se adună acum în panere. Dovleacul este un deliciu al sezonului, dacă ne gândim la varietatea de bunătăți care îl au ca ingredient principal.

Astăzi vă prezentăm câteva rețete cu dovleac, pe cât de simple, pe atât de gustoase.

Dovleac copt cu brânză

Pentru această rețetă aveți nevoie de: jumătate de dovleac turcesc, trei mere, 150 g stafide, 2-3 linguri rom, 200 g brânză proaspătă, 100 g telemea de vacă, două ouă, 6 linguri zahăr, un plic zahăr vanilat, o lingură coajă rasă de lămâie și jumătate de linguriță scorţişoară pisată.

Se încălzeşte cuptorul. Stafidele se spală cu apă călduţă, se curăţă, se usucă şi se stropesc cu rom. Dovleacul se curăţă de seminţe, se înţeapă cu furculiţa din loc în loc şi se presară la interior cu trei linguri de zahăr şi scorţişoară. Se pune apoi într-o tavă rotundă, potrivit de mare, tapetată cu hârtie de copt.

Separat, într-un castron mai mare, se pasează brânza proaspătă cu restul de zahăr, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Se adaugă ouăle, telemeaua rasă, merele tăiate cubuleţe şi stafidele macerate în rom. Se amestecă uşor şi se toarnă în jumătatea de dovleac. Se coace în cuptorul bine încins, la foc potrivit, 60-70 minute. Se taie felii şi se serveşte fierbinte sau rece.

 

Supă cu dovleac

Este una dintre cele mai delicioase supe, datorită gustului dulceag dat de dovleac. Așadar, se ia un dovleac potrivit, se taie capacul și se curăță cu grijă de semințe; se scoate miezul pentru că avem nevoie de dovleac pe post de oală.

Miezul de dovleac se taie cubulețe, dacă e prea mult miez, atunci folosiți o parte la supă, iar cu alta preparați o prăjitură. Se călește în ulei ceapă și usturoiul, cartofi, morcovi și dovleacul, toate tăiate gros. Se acoperă cu apă, apoi se condimentează și se lasă la fiert cam 20 de minute. După ce s-au fiert, legumele se dau prin blender și se pune din nou la fiert până dau în clocot.

Servește supa în dovleac cu un strop de verdeață.

 

Sarmale în dovleac

Mai întâi, amestecați carnea tocată cu condimentele și orezul, tăiați frunzele de varză în 3, 4 bucăți și începeți împachetatul. Tot farmecul la această rețetă este că vom pune sărmăluțele într-un dovleac care a fost curățat de semințe.

Deasupra se pune un strat de bacon afumat, apă și pastă de tomate și se dau la cuptor, unde se coc vreo 4 ore!