Odată cu trecerea timpului, Maramureșul a dobândit faima locului cu case frumoase și gazde primitoare. Însă, dacă ajungi în zonă, vei avea parte și de un adevărat răsfăț în farfurie. Îți propunem să încerci supa cu porumb și cașcaval, dar și clătitele cu urdă și verdeață.
Clătite cu urdă și verdeață
Urda este la mare cinste în Maramureș, iar noi avem pentru voi o rețetă care se poate transforma într-o gustare perfectă.
Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 100 gr făină, 300 gr de urdă, un pahar cu apă minerală, o cană cu lapte, 3 ouă, o legătură de ceapă verde, o legătură leurdă, o jumătate de legătură mărar, o ceașcă smântână și 4 linguri de unt.
După ce aveți la îndemână totul, începeți pregătirea preparatului. Se bat ouăle cu un vârf de sare timp de 1 – 2 minute. Se toarnă apoi făina până când se obține un aluat fin, apoi se adaugă apa minerală și laptele. Compoziția se lasă în frigider pentru 30 de minute.
Separat, se pregătește umplutura din verdeață tocată mărunt, untul lăsat la înmuiat, urda, ceapa verde, leurda și puțină sare, după gust.
După ce s-a răcit compoziția, se unge o tigaie cu ulei și se lasă la încins, apoi se toarnă câte un polonic din compoziție cât pentru o clătită obișnuită. Clătitele astfel obținute se umplu cu crema de urdă și verdețuri și se servesc calde.
Sursa foto: gustos.ro
Supă cu porumb și cașcaval
Maramureșenii gătesc frecvent o delicioasă supă cu porumb, cartofi și cașcaval. Combinația merită încercată și de voi, acasă! Aveți nevoie de: 400 gr porumb, 250 gr cașcaval, sau mai mult, după gustul fiecăruia, două cepe, o ceapă verde, 1 – 2 căței de usturoi, 200 gr cartofi, două legături de pătrunjel, jumătate de pachet de unt, un pahar smântână și puțin chimen.
Pentru a prepara supa de porumb cu cașcaval se începe de la o bază de supă de legume clasică, strecurată. Așadar, într-o oală încinsă cu unt topit se călesc ceapa uscată, ceapa verde și usturoiul până devin transparente. Se adaugă supa fierbinte de legume împreună cu chimenul. Se adaugă porumbul (de preferință porumb congelat) împreună cu cartofii tăiați cuburi și se lasă la fiert cam 15 minute. Apoi se pun într-un vas separat cartofii și 200 grame de porumb. Cartofii și porumbul scoși din oala se pisează și se amestecă cu cașcavalul ras și cu smântâna. După ce supa rămasă în oală dă în clocot, se adaugă piureul nou obținut din cașcaval, porumb, cartofi și smântână și se mai lasă pe foc vreo 4 – 5 minute, timp în care se amestecă în continuu. Se condimentează după gust și se servește alături de cașcaval ras și cozi de ceapă verde. (Sursa http://blog.hotelguru.ro)
Sursa foto:acasa.ro