Laptele de bou și Bujenița sunt două preparate culinare specific românești care astăzi sunt fie pe cale de dispariţie, fie cunoscute doar în anumite regiuni ale țării.
„Laptele de bou” este un fel de mâncare aproape dispărut, dar despre care se spune că are o origine pierdută în negurile timpului. Se pare că era preparat acum 100 de ani în Maramureş, dar şi în zona Munţilor Apuseni.
Anton Roman, un cunoscut pasionat de gastronomie, a salvat şi această reţetă şi a explicat cum se face la moroşeni şi la moţi. Pentru „Laptele de bou” este nevoie de seminţe de dovleac, lapte şi sare.
”Seminţele se prăjesc şi se macină făină. Se pune lapte la fiert cu puţină sare. Când laptele a dat în clocot, se varsă făina de bomboane agricole, puţină sare şi se amestecă pe foc până se-ngroaşă. Se mănâncă cu mămăligă vârtoasă.”, scria Anton Roman.
O altă rețetă foarte veche, românească, este bujeniţa, un preparat care în trecut se făcea din carne de vânat. În special, din căprior şi mistreţ. Este o carne de vânat afumată cu cetină şi rumeguş de brad. Întâi carnea se făcea fâşii, se spăla şi se marina mai ales cu o cană de vin şi usturoi, lăsată într-o covată. Mai apoi, după ce se scurgea bine, se punea la fum rece timp de o săptămână şi era servită. (Sursa: adevarul.ro)