Poate sună ciudat, dar momițele și fuduliile de curcan sunt adevărate delicatese culinare, preparate corespunzător. Așadar, a venit momentul să le încercați!

Fudulii de curcan la tigaie

Ingrediente: 1kg fudulii, puțin unt și câteva linguri de ulei pentru prăjit, 50 ml de vin sau bere, sare, piper, un cățel de usturoi și câteva fire de pătrunjel verde.

Mod de preparare: Fuduliile se spală și se curăță de pielițe, apoi se lasă un sfert de oră în apă cu sare, la frigider. Se pune apoi la încins unt și ulei de măsline într-o tigaie, și se pun fuduliile de curcan la prăjit.  Când s-au albit, se mai scurge din zeama pe care și-au lăsat-o, se adaugă sare, piper, un strop de vin (sau bere) și se mai lasă pe foc încă 2-3 minute să scadă, cât să se evapore alcoolul și să își lase aroma. Se adaugă un pic de cimbru și câteva felii de usturoi și pătrunjel tocat. Se stinge focul și se servește cu castraveți murați.

 

Rețetă de Momițe

Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingredinte: 1 kg momițe, ulei pentru prăjit, făină, sare, piper și un păhărel de vin porto alb.

Înainte de a fi preparate, momițele se lasă câteva ore bune în apă rece, la frigider. Se scot apoi din lichid și se pun într-un vas cu apă rece sărată, apoi se pun la fiert, la foc mic. Se spumuiesc des, iar la 5 minute după primul clocot, se scot în apă rece, se lasă 2-3 minte și apoi se scurg foarte bine. Se învelesc într-un prosop curat și se lasă la scurs sub presă, minim o oră. Se curăță cu un cuțit bine ascuțit, de pielițe, zgârciuri sau grăsimi. Apoi sunt gata pentru pregătit.

Mod de preparare: Se sotează un amestec de ciuperci de pădure cu o esalotă tocată, un pic de unt, sare, piper și un cățel de usturoi tocat fin, până se evaporă total lichidul de vegetație, apoi se pune smântână lichidă și se mai dau un pic în clocot.

Separat, se taie momițele în escalopuri, se tăvălesc prin făină, se scutură bine și se pun la rumenit într-o tigaie cu unt, pentru 8 minute. Se scurge grăsimea și se flambează totul cu un păhărel de vin porto alb. Se adaugă sare, piper și momițele sunt gata. (Sursă: artaculinara.com)