Bucatele din zona Banatului nu sunt deloc de lăsat. Noi vă propunem trei rețete care merită încercate: ciorba bănățeană, sângeretele și crofna bănățeană.

Ciorbă bănățeană

Este una dintre cele mai gustoase și consistente ciorbe românești. Pentru rețeta de ciorbă bănățeană aveți nevoie de următoarele ingrediente: 300 g fasole albă uscată, 4 cartofi, 1-2 cepe roşii, un morcov, 1-2 ardei, 500 ml suc de roşii, o linguriță de boia iute, 300 g cârnaţi de casă picanţi, două legături de pătrunjel proaspăt și o linguriță ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare. Mai întâi, se pune fasolea la înmuiat în apă călduţă, timp de 3-4 ore. Se scoate din apă şi se pune să fiarbă în câteva ape, pentru a nu crea probleme la stomac. După ce s-a fiert, se scoate din apă şi se lasă în sită să se scurgă. Separat, se curăţă ceapa, ardeii, morcovul şi cartofii. Se taie cubuleţe, ca pentru ciorbă şi se înăbuşe câteva minute în uleiul de floarea-soarelui.
Se adaugă aproximativ 2 litri de apă şi se pun să fiarbă la foc mediu, acoperite cu un capac. În acest timp, se taie cârnaţii felii şi se călesc în sucul propriu. După ce au fiert legumele, se adaugă sucul de roşii, sarea, piperul, boiaua iute, se mai lasă să clocotească 10 minute şi se serveşte cu bucăţile de cârnaţi şi pătrunjel proaspăt tocat mărunt.

Crofna bănățeană

Crofna bănățeană este o gogoașă, cu un guleraș alb de jur împrejur. Ingredientele sunt la îndemâna oricui se încumetă să le prepare pentru familie și prieteni. Aveți nevoie de: 500 grame de făină 000, două gălbenușuri, o cană de lapte călduț (200-250 ml), în funcție de puterea de absorbție a făinii folosite. Mai aveți nevoie de: o lingură rasă de drojdie deshidratată sau 25 de grame de drojdie proaspătă, 60 de grame de unt, zahăr vanilat, două linguri de zahăr, un praf de sare, coajă de lămâie și (sau) portocală, ulei pentru prăjit și zahăr vanilat pentru tăvălit.

Mai întâi se cerne făina, iar galbenușurile frecate cu sarea se dizolvă în laptele călduț. Se adaugă zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și portocală, untul topit (dar nu fierbinte) și se amestecă. Se adaugă făina cernută și drojdia, iar dacă frământați cu mâna vă recomandăm să dizolvați drojdia cu zahărul în puțin lapte cald și să faceți o maia cu puțină făină. Gălbenușurile, deasemenea, frecate cu sare, se dizolvă în restul de lapte. După ce s-au omogenizat, de pun aromele, se începe frământatul adăugând maiaua și, putin câte puțin, din laptele cu gălbenușuri, se frământă până aluatul este neted, apoi se începe încorporarea untului topit, cate puțin, până aluatul îl absoarbe pe tot. Aluatul gata lucrat se așează într-un vas uns cu ulei, se acoperă cu un prosop călduț și se lasă să crească la loc cald, ferit de curenți de aer, până acesta își dublează volumul. Se întinde într-o foaie de aproximativ 0,8-1 cm care se taie cu un pahar de mărime potrivită. Crofnele se așează într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și se lasă la crescut încă 30 de minute, într-un loc călduț. Apoi, se pun la prăjit în ulei încins, se scot și se tăvălesc prin zahărul pudră.(Sursă:retetecalamamaacasa.ro)

Sângerete bănățean

Este o rețetă care poate fi preparată la Crăciun, pentru că aveți nevoie de ingrediente provenite de la porc, iar totul trebuie să fie proaspăt. Așadar, pentru sângeretele bănățean, aveți nevoie de: 1/2 litru sânge proaspăt, 200 g şorici, 450 g slănină de la gât, 200 g orez, 3 cepe, o lingură untură, sare, piper, boia, o linguriță ienibahar, un maţ de cârnaţi. După ce vă asigurați că aveți totul la îndemână, puteți începe prepararea. Se fierbe şoriciul, apoi, în aceeaşi apă, se fierbe şi orezul. Se căleşte ceapa în untură, apoi se amestecă cu orezul. Se adaugă sângele şi se amestecă totul, apoi se potriveşte de gust cu sare şi piper, boia, ienibahar. Se amestecă în continuare, până se obţine o pastă omogenă. Cu o pâlnie pentru cârnaţi montată la maşina de tocat, se umple maţul, în aşa fel încât să nu fie foarte îndesat. Se presează uşor, cu degetele, să fie uniform distribuită umplutura, se leagă la capete şi se ţine afară, la vânt, două-trei zile.