Rețete tradiționale moldovenești

0
4563

Nu mai este cazul să accentuăm ideea că bucătăria moldovenească este una fără cusur. Gurmanzii sunt îndrăgostiți definitv de bucatele tradiționale din zona Moldovei, iar noi vă recomandam trei rețete atât de gustoase, că trebuie să le încercați acasă!

Pârjoale de casă

Indiferent în ce zonă a țării locuiți, trebuie să încercați măcar o dată pârjoalele moldovenești.

Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente –  (pentru 10-12 bucăți): 300 g carne tocată de vită, 200 g carne de porc, 1 ceapă medie, 2 căței de usturoi, 1 cartof crud (70 g după curățare), 2 felii de pâine albă, fără coajă, lapte, 2 ouă medii, sare, piper, mărar, pătrunjel, 150 g de pesmet, 2 linguri făină de mălai (pentru tavalit), 2 linguri faină (pentru tavalit).

Mod de preparare: punem feliile de pâine (folosim veche de 2-3 zile) la înmuiat în lapte pentru cca 10 minute. Amestecăm ambele tipuri de carne tocată, apoi adăugăm cartoful crud, usturoiul și ceapa, date prin răzătoare. Punem apoi ouăle, mărarul și pătrunjelul tocate foarte mărunt, și pâinea stoarsă bine. Condimentăm cu sare si piper și frământăm până obținem un amestec omogen. Acoperim vasul cu o folie de plastic alimentară și îl punem în frigider pentru 1 oră. După aceea, punem într-o farfurie pesmetul, făina și făina de mălai și le amestecăm. Cu mâinile umede, formăm pârjoale lunguiețe de circa 50-60 g și le prăjim. (sursa: Laura Adamache)

Bulz moldovenesc

Bulzul moldovenesc este unul dintre preparatele preferate de noi. Tocmai de aceea, va provocăm să îl încercați în propria bucătărie.

Aveți nevoie de: 210 g făină de porumb, 50 ml lapte, 25 ml de apă, 125 g brânză telemea sau cașcaval, 1 praz, 1 cârnat afumat, 2 felii de kaizer afumat, boia de ardei, 4-6 ouă, sare și piper.

Mod de preparare: spălați prazul și îl tăiați rondele, la fel și cârnatul afumat. Apoi, tăiați bucățele kaizerul și îl puneți la prăjit într-o tigaie. Adăugați rondelele de cârnați și de praz, boia de ardei și reveniți până sunt bine colorate. Puneți la fiert laptele amestecat cu apă. Adaugați sare și, când începe să dea în clocot, puneți mălaiul, amestecând în continuu. Fierbeți la foc mic timp de 8-10 minute până când se-ngroașă, amestecând în continuu cu un tel sau o lingură de lemn. Încălziți cuptorul la 200°C. Vărsați jumătate din mămăligă într-un vas uns termorezistent. Puneți deasupra jumătate din preparatul cu carne rezervat și presărați deasupra brânza rasă. Repetați operațiunea. Dați la cuptor timp de 20 minute. Spargeți apoi ouăle deasupra și dați din nou la cuptor încă 5 minute.(sursa:bucataras.ro)

Plăcintă moldovenească cu brânză și ceapă verde

Pentru plăcinta moldovenească aveți nevoie de 2 căni faina de grâu, 2/3 cană apă, 2-3 linguri de ulei, 2 linguri de oțet de mere, 1/2 linguriță sare, brânză sărată, mărar, ceapă verde și 3 ouă.

Mod de preparare: apa, uleiul, oțetul și sarea se amestecă bine, apoi se toarnă peste făină.  Frământăm aluatul până când acesta se întărește, apoi îl lăsăm să crească pentru 10-15 minute. Se mai frământă o dată și se mai lasă la odihnit încă 30 de minute. Aluatul se întinde foarte subțire, se umple cu mixtura de brânză sărată, ou, mărar și ceapă verde mărunțită și se rulează. Plăcinta se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei. Se coace timp de 40 -50 minute.(sursa:iulianatudor.ro)