Salina Turda, desemnată al doilea cel mai frumos loc subteran din lume (de către postul de televiziune CNN), constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare, fiind cu siguranță, cea mai căutată destinaţie a turiştilor care vizitează Turda sau Cluj-Napoca.

În data de 1 mai 1271, cancelaria maghiară a emis primul document care atestă existența unei exploatări de sare la Turda. Începând cu anul 1840, Salina Turda a început să decadă datorită concurenței tot mai puternice a salinei de la Ocna Mureș. După Primul Război Mondial, exploatarea sării a devenit monopol de stat, însă productivitatea scăzută a dus la închiderea sa în anul 1932. Salina Turda a fost redeschisă în anul 1992 pentru turiștii și pentru pacienții cu boli respiratorii, mediul salin și concentrația optimă de aerosoli din galerii fiind recunoscute pentru efectele benefice.

În perioada 2008 – 2010 au avut loc lucrări de modernizare ale Salinei Turda. A fost reamenjată mina Rudolf, în care a fost construit un amfiteatru cu 80 de locuri, pentru concerte și audiții muzicale, un teren de minigolf și un altul de sport. Punctul de atracție al galeriei este un lift ultramodern, din care poate fi admirată întreaga panoramă pe care o oferă acest mare spațiu al salinei.

O altă etapă a lucrărilor de modernizare, a vizat mina Terezia, unde a fost amenajat un debarcader, iar în mina Gizela a fost amenajată sala Staționar pentru tratament balnear cu aerosoli naturali.

Catalogată de multe publicații străine ca fiind unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane, Salina Turda își așteaptă vizitatorii cu numeroase atracții turistice (Galeria Franz Josef, Mina Iosif – sala ecourilor, Sala Crivacului, Mina Rudolf, Mina Terezia), balneare și de agrement (roata mare, minigolf, bowling, bărcuțe, tenis, biliard, etc).

În prezent, salina Turda este un monument istoric al județului și o oază de relaxare subterană pentru turiști, aceștia putând să se plimbe cu barca pe lacul din salină, să joace bowling, să urce în caruselul Roata Mare, să viziteze altarul sau minele de sare. Intrarea se face pe baza de bilet. În interior însă se pot percepe taxe suplimentare pentru închirierea bărcuțelor, carusel sau alte activități.

Salina se află în municipiul Turda, iar dacă ajungeți acolo, vă recomand să nu plecați fără să vizitați și băile sărate, ruinele cetății medievale Turda, mormântul lui Mihai Viteazul sau Grădina Zoologică.

Foto1: commons.wikimedia.org
Foto2: businessinsider.com
Foto3: salinaturda.eu