În Dobrogea, încă se mai păstrează tradițiile și obiceiurile sărbătorilor Pascale neatinse, neschimbate sau adaptate la noile vremuri.

În noaptea de Înviere, toți românii merg la biserică pentru a lua lumina Sfântă.

După slujba de Înviere de la miezul nopții are loc prima masă de Paște în familie, atunci când gospodinele așează pe masă bunătățile pregătite.

În a doua zi de Paste, finii merg în vizită la nași, unde duc bucate alese (o sticla de vin, un cozonac sau un tort) pentru a sărbătorii împreuna Paștele.

O tradiție foarte importantă este că, în Noaptea de Înviere, la ora 12 se stinge lumina în Biserica, iar credincioșii vin și iau lumina de la preot, lumină pe care o duc acasă. Tot în această noapte, la sfârșitul slujbei, se oferă pască înmuiată în vin.

În prima zi de Paște, imediat cum se trezesc, credincioșii se spală pe mâini și pe față, își fac semnul crucii de trei ori și iau o bucată din pasca înmuiată în vin, apoi, ciocnesc ouă roșii.

 

foto: jurnaldeziarist.blogspot.com