Staţiunea Slănic Moldova, binecunoscută şi apreciată atât în România, cât şi peste hotare pentru calităţile terapeutice ale celor peste 20 de izvoare minerale, se găseşte în partea centrală a Moldovei, lângă oraşul Târgu Ocna, fiind situată pe versantul estic al Carpaţilor Orientali. Staţiunea, având o altitudine de 530 m, este amplasată pe valea râului Slănic, vale tăiată de acesta pentru a-şi deschide drumul printre două culmi muntoase paralele, până la vărsarea în râul Trotuş. Slănic-Moldova, este situată la poalele Munților Nemira într-o vale înconjurată de păduri de fagi și brazi, la 84 km sud-vest de Municipiul Bacău (reședința Județului Bacău).

Având sezon permanent și o climă intramontană-depresionară temperată, stațiunea se bucură de aerul pur, lipsit de praf și particule ce pot provoca alergii, și bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi. Temperatura medie anuală este de 7,4°C .

Stațiunea este renumită pentru cele 20 de izvoare de ape carbonate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice și oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801. În 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar în 1877 au apărut primele instalații balneare.

De-a lungul timpului, calitățile apelor minerale descoperite la Slănic Moldova, au fost confirmate prin medaliile obținute la expozițiile internaționale de la Paris, Viena, Frankfurt/Main etc. Specialiștii le-au comparat cu apele minerale de la Karlovy Vary, Vichy, Aix-les-Bains etc.

Fiind situată la baza Munților Nemira, stațiunea oferă peisaje deosebite atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, formate din păduri de fagi și brazi. Numeroasele izvoare și împrejurimile stațiunii oferă, de asemenea, o imagine naturală și pitorească. Cele mai importante izvoare cu proprietăți terapeutice sunt Izvorul Ciuget, Izvorul 1, Izvorul 1 Bis, Izvorul Sonda 2, Izvorul 3, Izvorul 5, Izvorul 6, Izvorul 8, Izvorul 10, Izvorul 14 și Izvorul 15. Apele fiecărui izvor au o compoziție diferită, potrivită pentru tratarea unor anumite afecțiuni. Aceste ape pot fi folosite în cure interne și externe, în funcție de recomandarea medicilor. Izvorul 3 are o apă cu conținut de iod și sodiu; este sodică, carbogazoasă, bicarbonată și hipertonă fiind denumit „Regele Izvoarelor Minerale

Botezată „Perla Moldovei”, Slănic Moldova asigură tratament pentru tulburări digestive (gastrite cronice hipo- și hiperacide, ulcere gastrice și duodenale, afecțiuni stomacale postchirurgicale, colite cronice atipice, colon inflamabil, constipație cronică), boli hepatobiliare (dischinezie biliară, colicistită cronică cu sau fără calculi, stări postoperatorii în boli ale ficatului), boli metabolice și nutriționale (diabet melitus, forme ușoare și intermediare, obezitate), boli ale rinichiului și urinare (stări de dupa tratamentul infecțiilor urinare, acolo unde nu au existat leziuni sau dereglări renale).

Cura externă cu apele minerale de la Slănic Moldova ajută la tratamentul bolilor reumatismale degenerative și diartritice, al celor cardiovasculare și respiratorii (astmă alergică, traheobronșite cronice, rinosinuzite cronice, emfizem pulmonar), tratamentul bolilor endocrine (stări prepubertale la copii hiperreactivi), al bolilor ginecologice (sindrom ovarian menopauzal) și al altor boli.

Pentru cura internă cu apa minerală se recomandă izvoarele nr. l, nr. 8 și nr. 8 bis (aflate în acelasi pavilion) și izvoarele nr. 1 bis, nr. 3 și nr.10 (aflate într-un alt pavilion). Aici există instalații pentru băi calde în cadă cu apă minerală, instalații pentru terapie respiratorie (aerosoli și inhalații), electroterapie și hidroterapie, bazine pentru kinetoterapie, mofete, instalații pentru tratamentul anumitor boli vasculare periferice, și pentru gimnastică medicală.

În vecinătatea stațiuni se află punctul cunoscut  „Izvorul 300 de scari”, accesibil pe un drum care urcă prin pădure, format din 300 de trepte din piatră. Apa izvorului este rece, oligo-metalică și este recomandată în cura de diureză. O altă atracție o reprezintă Cascada Slănic – aflată la altitudinea de 599 m.

Foto: www.pxlshot.ro (Cazinou)

Foto: www.donatella-tur.md (Parc)