Noaptea dintre ani este una specială pentru oamenii din întreaga lume. Peste tot există fel de fel de obiceiuri și tradiții pe care cei superstițioși și nu numai le respectă cu sfințenie.
La români, în noaptea de Revelion, se spune încă din bătrâni că este bine să fie cât mai multă gălăgie pentru a alunga spiritele rele.
O altă datină spune că este bine ca în Ajunul Noului An să ai mereu câteva boabe de grâu pentru a fi ferit de foamete la anul care vine, dar și bani, ca să nu te prindă sărac anul următor.
O altă superstiție mai spune că tot în seara de Revelion, este bine să purtăm o haină nouă, dar și ceva roșu, pentru a alunga energiile negative și a le atrage pe cele pozitive.
De asemenea, se mai spune că prima persoană care ne trece pragul ne va influența tot anul. Persoanele cu părul blond aduc ghinion, iar persoanele bruntele aduc noroc.
Dacă prima persoană care ne intră în casă este bărbat, vom avea noroc în anul care vine, iar dacă aceasta este femeie, va fi un an umbrit de ghinion.
Și tot din vechi strămoși se mai spune că e bine să trecem în noul an fără datorii, ca să nu avem datorii tot anul ce vine.
Mai mult, este bine ca în prima zi din an să nu aruncăm nici gunoiul, pentru a nu da afară din casă norocul.
Conform tradiției din popor, fetele nemăritate pun în ajunul anului nou un fir de busuioc, cu un ban și o ramură de măr într-un vas cu apă. Dimineața, fetele își vor visa alesul.