Absolvent de Politehnică, specializarea inginerie economică industrială, Bogdan Alex Ilie;, un tânăr de 24 de ani din satul Criștolțel, județul Sălaj, și-a descoperit pasiunea pentru croitorie în urmă cu cinci ani, dintr-o întâmplare.

Fiu de croitoreasă, Bogdan nu s-a gândit niciodată că va duce mai departe această meserie. Deși o vedea mereu pe mama cosând, niciodată nu a părut interesat de ceea ce făcea, niciodată nu i-a urmărit munca. În al doilea an de facultate, și-a lansat o provocare, după ce și-a dat seama că de fiecare dată când merge la cumpărături, petrece minute în șir analizând modul în care sunt croite obiectele vestimentare. Stângaci, dar hotărât, tănărul a reușit să-și confecționeze o pijama la vechea mașină de cusut a mamei. Rezultatul nu arăta chiar ca o pijama din magazin, dar începutul i s-a părut promițător.

Sub atenta îndrumare a mamei a înțeles că a pornit la drum insuficient pregătit, așa că a început să se documenteze, urmărind o grămadă de tutoriale pe internet, dar și chestionând-o pe mamă, de la care a aflat cele mai importante secrete ale meseriei. “Mama mi-a adus tot felul de tipare, pentru a le studia împreună și mi-a explicat cum se iau corect măsurătorile, care sunt ustensilele necesare pentru orice croitor”, spune sălăjeanul. Astfel a aflat că croitoria merge mână în mână cu răbdarea, dar și că pentru a reuși este foarte important să fii perserverent.
După câteva luni, și-a cumpărat o mașină de cusut casnică şi a început să creeze diferite obiecte vestimentare pentru mama lui: “Studiam ce găseam pe internet, apoi puneam totul în practică”, mărturisește Alex.

Când papionul primit cadou pentru a-l purta la festivitatea de încheiere a facultății s-a stricat, Bogdan s-a gândit că ar putea face el unul. L-a desfăcut pe cel primit în dar, l-a întors și pe față, și pe dos, după care s-a apucat de treabă.

Propunerea care i-a schimbat destinul

Pe neașteptate, a primit o propunere de colaborare din partea Mădălinei Rus, un meșter popular din Șurduc, care avea nevoie de o mână de ajutor pentru realizarea de produse vestimentare tradiționale. “Nu mai făcusem așa ceva până atunci, nu aveam habar cum se croiește o ie, ce particularități are, însă am acceptat propunerea”, susține tănărul. Dacă la început s-a ocupat doar de partea de croit, surfilat și “pus pe-o-laltă” (cusutul părților componente ale obiectului vestimentar), mai apoi, din dorința de a ști cât mai multe, a început să brodeze manual: “M-am ajutat de o poză de pe internet, am studiat broderia de pe o ștergură veche și am pus totul în practică”. Exersând şi cu înarmat cu foarte multă răbdare și cu dorința de a se perfecționa, Bogdan a reușit în foarte scurt timp să stăpânească și această deprindere. Și, chiar dacă presupune o muncă migăloasă, i-a plăcut teribil de mult.

Dacă până atunci, comenzile vizau în special piese de îmbrăcăminte pentru ocazii, după ce i s-a dus vestea că știe să coasă și să brodeze ii, cererea pentru acestea a fost tot mai mare. Așa i-a venit ideea să se reorienteze și să se axeze de costume populare. A început să ia parte la târgurile meșteşugăreşti organizate în Sălaj și în județele vecine, iar succesul de care s-au bucurat creațiile lui îl motivează. Din încasări investește în utilaje care să îi permită să lucreze mai eficient și de calitate superioară. “Din primii bani făcuți cosând pentru rude și prieteni, mi-am cumpărat o mașină industrială de surfilat. Din ce am încasat la ultimul târg la care am participat, vreau să achiziționez o mașină industrială de cusut și materialele necesare pentru a realiza noi produse”, precizează Bogdan Alex Ilieș.

Vrea să transforme șura în show-room

Este convins că acesta este drumul pe care trebuie să îl apuce, cu atât mai mult cu cât piața de profil este în plină dezvoltare: “Am renunțat la ideea de a munci în domeniul în care m-am specializat în anii de facultate, pentru că vreau să cos și mă axez pe produse tradiționale. Cererea este foarte mare, de la costumașe populare pentru botez, la cele pentru adulți, iar satisfacțiile, atât cele personale, cât și cele materiale sunt răsplată pentru toate eforturile mele”.

Visul său este, însă, mult mai mare, şi implică un atelier şi un show-room în satul său. Bogdan spune că are în plan transformarea șurii casei părintești din Cristolţel într-un loc în care să dezvolte acest meșteşug și unde să își expună creațiile. Tot acolo intenţionează să monteze un război de țesut și să deprindă și tainele acestei îndeletniciri.

Creațiile meșteşugarului sălăjean sunt comercializate la prețuri cuprinse între 65 și 170 de lei, în funcție de mărime și de complexitatea broderiei.

sursa: http://adevarul.ro