Tânjaua este un vechi obicei popular întâlnit și în zilele noastre în unele sate din Maramureş şi Bistriţa Năsăud.
Obiceiul îl sărbătorește pe cel dintâi gospodar ieșit la arat.
Cea mai cunoscută este Tânjaua de pe Mara, care încă se organizează în câteva sate din Maramureș, cu ceremonialul de rigoare. Cel mai cunoscut pentru Tânjaua sa este satul Hoteni, din comuna Ocna Şugatag. Aici, ceremonialul se organizează în cinstea celui mai harnic gospodar – de obicei este ales cel care iese primul la arat, dar se ţine seama şi de alte criterii, calități ale acestuia.
Conform tradiției, veche de aproape o jumătate de secol, bătrânii satului sunt cei care stabilesc, an de an, care dintre localnici merită această distincție.
Pentru acest obicei, sătenii se îmbracă și acum în straie de sărbătoare, purtând tânjale (piese care intră în alcătuirea carului ) şi juguri împodobite cu flori. Gospodarul sărbătorit este dus, pe o teleguţă, la râu, unde este udat cu apă pe faţă, apoi acesta îşi invită consătenii acasă, unde urmează un ospăț pe cinste, cu bucate alese și muzică specifică zonei.
Încă din vechime, ceremonialul cu semnificaţii agrare era parte a unor complexe ritualuri de fertilitate, menite să asigure obţinerea de recolte îndestulătoare, condiţia de bază a supravieţuirii.
Sursa:romaniaturistica.ro, Sursa FOTO: turismmaramures.ro