În partea de nord a Crişanei , în Vadu Crişului, în primul sfârsit de saptamâna din iunie, are loc “Târgul de la Vama Sării”. În Evul Mediu, aici erau vamuite transporturile de sare făcute de plutaşii care coborau pe apele Crişului Repede spre Câmpia Panonică, cu sarea scoasă din minele din Transilvania. Vameşii reţineau o parte din sarea adusă de cărăuşi în căruţe sau de plutaşi, pe Criş. Vama Sării mai este vestită pentru ceramica albă, meşteşug care mai dainuie încă în prezent.

Mărturie a străvechii activităţii este turnuleţul din piatră păstrat la intrarea în defileu. Turnul a fost ridicat la opt metri înălţime, pe o stâncă, având şi trei ferestre de observare dar şi de tragere cu arme de foc. Turnul şi grota de lângă el au fost botezate „Casa Zmăului” şi seamănă ca funcţionalitate cu Peştera Veterani aflată în defileul Dunării, la Cazanele Mari, care era şi ea folosită, în Evul Mediu, ca punct de control vamal austriac.

La baza turnului de la „Casa Zmăului” se mai găsesc rămăşiţele fiarelor de care se legau plutele cu frânghii în timpul vămuirii.

În timp, gura Defileului Crişului Repede a atras şi alţi neguţători care vindeau alimente, obiecte meşteşugăreşti ori gospodăreşti, din ceramică, fier sau lemn. Astfel, cu încetul s-a înfiripat târgul de la Vama Sării.

Foto: Radio Cluj Vama Sării
Foto: www.bihon.ro Târgul de la Vama Sării carausi