Gutuile aromate, ușor caramelizate, pot face deliciul serilor de toamnă. Ne-am gândit să venim în întâmpinarea pofticioșilor cu o rețetă ușor de preparat.

 

INGREDIENTE: Pentru blat, aveți nevoie de: 225 grame făină, un ou, 125 grame unt rece dar moale, 100 grame zahăr pudră, vanilie, un praf de sare și coaja de la o portocală.

Pentru umplutură, trebuie să aveți la îndemână: 3 gutui mari, o cană de zahăr brun plină (250 grame), vanilie, o cană și jumătate de apă, un baton de scorțișoară, 2 floricele de anason stelat și o linguriță zeamă de lămâie.

 

MOD DE PREPARARE

Mai întâi, se prepară blatul, foarte ușor, omogenizând toate ingredientele și frământând un aluat pe care îl vom înfăina și-l vom pune într-o folie la rece (30 de minute în frigider).

 

Între timp, se taie gutuile în felii subțiri, se prepară un sirop din apă, zahăr și arome, se dă în clocot și fix atunci se adaugă feliile de gutuie. Se țin pe foc cam 15 minute. Atenție! Ele nu trebuie să se zdrobească. Când sunt gata, se oprește focul și cu ajutorul unei palete, se scot gutuile și se separă de sirop. Păstrați și siropul pentru mai târziu. Se întinde foaia de tartă și se pune în forma unsă cu unt. Foaia se înțeapă cu o furculiță din loc în loc.

Punem gutuile zdrobite la bază, iar deasupra gutuile rămase felii frumoase. Cu o lingură punem siropul peste gutui, ornăm apoi cu florile de anason și cu bețișorul de scorțișoară și dăm la copt tarta, timp de 25 de minute, la 200 de grade. Poftă bună!