Moldova și-a câștigat meritat statutul de „leagăn al spiritualității”. Mănăstirile din Moldova sunt cunoscute în lumea întreagă, fiind unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Pelerinii îşi găsesc aici liniştea sufletească şi alinare pentru durerile lor.

Într-un top 3 al celor mai frumoase mănăstiri din Moldova se află mănăstirile Voroneț, Agapia și Humor.

Mănăstirea Voroneț, supranumită Capela Sixtină a Estului, a fost ctitorită în 1488 de domnitorul Ștefan cel Mare. Unicitatea sa se datorează în primul rând culorii predominante, așa-numitul “albastru de Voroneț”. Mănăstirea are un număr impresionant de picturi și adăpostește moaștele făcătoare de minuni ale Sfântului Daniil Sihastru. Acest lăcaș de cult se află pe lista patrimoniului cultural UNESCO, în grupul “Bisericile pictate din nordul Moldovei”.

Mănăstirea Agapia se află în apropiere de Târgu Neamț și este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, aici aflându-se în jur de 400 de maici. Este ctitoria hatmanului Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu și a fost ridicată între anii 1641-1643. Lăcașul de cult nu are o arhitectură deosebită, dar valoarea sa este dată de frescele pictate de Nicole Grigorescu.

Mănăstirea Humor poartă hramul Adormirii Maicii Domnului și a fost construită în anul 1530 de către logofătul Toader Bubuiog. Unicitatea mănăstirii constă în tonalitatea cromatică, datorată predominanței nuanțelor de roșu. Ansamblul mănăstirii Humor mai cuprinde ruinele chiliilor mănăstirești, turnul domnitorului Vasile Lupu și turnul clopotniță. Mănăstirea Humor se află, alături de Voroneț, în patrimoniul UNESCO.

Sursa FOTO: ro.m.wikipedia.org