Sfântul Ion este o mare sărbătoare în rândul creștinilor și se sărbătorește așa cum se cuvine de fiecare dintre noi. Iată câteva tradiții și obiceiuri din diferite zone ale țării!

Sfântul Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele de pretutindeni se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi.

Potrivit unei superstiţii, cine nu se veseleşte în Ziua de Sfântul Ion va fi trist tot anul.

În această zi, nu se bea vin roşu, pentru că această licoare aminteşte de martirajul Sfântului Prooroc Ioan.

În unele zone, există obiceiul „Iordănitului”. Tinerii stropesc cu aghiasma luată în ziua de Bobotează toţi oamenii care au participat la slujba de Sfântul Ion. „Iordăniţii” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

În ziua de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasma nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.

Ziua de Sfântul Ion este considerată şi „Ziua furcii”, ziua în care femeile îşi reiau treburile zilnice.

Femeile care poartă numele de Ioana pregătesc şi împart prietenilor de familie, covrigi cu ou, o delicatesă specifică în Câmpulung Muscel.

În Transilvania şi în Bucovina există tradiţia numită „Udatul Ionilor”. În Bucovina, la poarta casei sărbătoritului se pune un brad frumos împodobit. În acelaşi timp, sărbătoritul trebuie să dea o petrecere cu lăutari.

În Transilvania, cei care poartă numele de Ion sunt purtaţi cu mare alai prin sat, până la râu, unde sunt botezaţi, adică purificaţi, prin stropire cu apă.