România are o tradiţie culinară care mixează influenţe din mai multe zone ale lumii. Iată trei rețete din bucătăria tradițională care merită încercate și în zilele noastre.

Scrob românesc
Ingrediente: opt ouă, jumătate lingură de făină, 180 g cașcaval ras, unt, sare, piper și un strop de pătrunjel.

Mod de preparare:

Când vrei să pregăteşti scrobul, topeşte într-o tigaie 450 grame de unt, taie felioare subţiri de pastramă, limbă afumată nefeartă sau bucăţi de cârnăţei afumaţi, şi când începe untul să sfârâie, toarnă compoziţia de sus peste el, las-o să se rumenească şi răstoarn-o îndată într-o farfurie; toarnă apoi unt proaspăt deasupra şi dă-l cald la masă.

Mămăliguţă pripită
Se pune pe foc o tingire cu apă pe jumătate şi cu un strop de sare. Când începe să fiarbă, se pune cu o mână mălaiu cernut şi cu cealaltă se amestecă cu un făcăleţ făcut anume pentru aceasta, până ce va ferbe făina şi mămăliguţa va deveni cât vrei să fie de vârtoasă. Tipăreşte-o până ce se va coace puţin, răstoarn-o apoi pe o farfurie, pune-i deasupra o lingură de unt proaspăt şi dă-o la masă cu ochiuri, scrob sau alte mâncări unsuroase.

Rotogoale de berbec

Rețeta era făcută din testicole de berbec. Rețeta din zona Sibiului a fot aflată și păstrată de regretatul Radu Anton Roman în ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.  Așadar, se spală bine rotogoalele se crestează, se împănează cu slănină afumată, carne şi 1 jumătate de căpăţână de usturoi. Usturoiul rămas se pisează, se amestecă cu sare, cimbru, piper şi boia şi puţină apă călduţă. Se pun la grătar rotogoalele şi se tot stropesc cu zeama parfumată până ce sunt fripte.”, scria Anton Roman. Acest preparat era consumat cu o ocazia specială, în comunităţile de păstori, adică culesul strugurilor. Sărbătoarea era marcată prin tăierea de berbeci, iar sacrificiul era oficiat de un tânăr neprihănit, în pielea goală. Cu acest prilej, având în vedere că oierii nu aruncau nimic, erau făcute rotogoalele, un simbol al fecundităţii şi fertilităţii. Rotogoalele se serveau cu mămăligă fierbinte și se stingeau cu vin roșu.