Una dintre tradițiile românești deja consacrate este umblatul în tez. Acest obicei are loc primăvara, fiind înfăptuit de copiii din regiunile maramureșene.
Umblatul în tez reprezintă un fel de colindat de Paşte. Îmbrăcați în straie de sărbătoare, în porturi populare frumos țesute de gospodinele locului, copiii merg cu colindul din casă în casă, în semnul bucuriei Învierii Domnului, dar şi al reînvierii naturii la viață. În schimbul urărilor de bine, copiii primesc de la creștini ouă roșii, frumos încondeiate, dar și bucate alese. Toată lumea este bucuroasă, plină de voioșie, îmbrăcată în porturile populare tradiționale, copiii având parte numai de bine.
În cazul în care ceata de copii este însoțită şi de persoane mai în vârstă, acestora, sătenii le oferă câte o lopată, greblă, matură – un obiect casnic, în semn de a-i pune la treabă. La fel pățesc și copiii trecuți de vârstă de 14 anișori, sătenii considerându-i buni de muncă.
Chiar dacă astăzi obiceiul colindatului pare să fie uitat, în unele regiuni ale țării, tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. În Maramureș, nimeni nu și-a uitat obârșia, neamul și mai ales, obiceiurile din bătrâni, identificându-ne astfel ca popor creștin, cu o cultură tradițională extrem de variată.
Foto: pepevlad.blogspot.com