Vera Andronic, creatoarea pieselor de port tradițional din Mănăstirea Humorului

0
2251

Vera Andronic din Mănăstirea Humorului duce mai departe, spre generațiile viitoare, arta confecționării pieselor de port tradițional, specifice acestei localități. Activitatea de creator popular a început de la vârsta de 10 ani, mentor în tainele acestui meşteşug i-a fost chiar propria mamă. “Lucrez de la vârsta de 10 ani. Mama cosea cămăşi, iar eu am cerut o bucată de material, pentru a învăţa şi eu. Prima dată am făcut cruciuliţe şi puncturi, iar mai apoi m-am învăţat să cos şi lucruri mai grele”, spune doamna Vera.

Bumbacul, lâna şi mărgelele îi sunt nelipsite din procesul muncii, iar pentru realizarea unui cămăși  poate munci o săptămână sau chiar trei luni, în funcție de model. Munca i-a fost răsplătită cu numeroase diplome pe la târgurile pe la care a participat în ultimele două decenii (Suceava, Iaşi, Bucureşti, Cluj, Reghin, Focşani, dar şi peste hotare, de pildă în Germania).

Acum, la aproape 50 de ani de la primii paşi în acest meşteşug, creatorul popular din Mănăstirea Humor se prezintă cu o frumoasă colecţie de costume populare, brâie, ştergare, ciorapi, toate parcă adunând tradiţia locului în care s-a născut.

Foto: youtube.com