Muzeul Olteniei Craiova, Secția de Etnografie – Casa Băniei, le-a pregătit copiilor în perioada vacanței de vară o fascinantă călătorie în lumea meșteșugurilor românești.

Până pe 9 septembrie 2018, copiii cu vârste între 6 și 16 ani sunt invitați să participe la atelierele de vară organizate în Casa Băniei. Cei mici au acum ocazia să descopere și să deprindă meșteșuguri tradiționale românești, putând experimenta practici utilizate de către meșterii care încă mai păstrează tainele ocupațiilor tradiționale din lumea satului din Oltenia.

Așadar, anul acesta, Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie va găzdui 4 module speciale care vor avea loc săptămânal, în incinta spațiului interactiv de la Casa Băniei (str. Matei Basarab nr. 16) și vor avea următoarea succesiune: Atelier de sculptură lemn, atelier de iconărit și pictură sticlă, atelier de bijuterii hand-made și atelier de pictură lemn.

Preluate de la importanți meșteri populari ai zonei Olteniei, tehnicile de prelucrare a lemnului sunt cele autentice, perpetuate de secole în satul românesc, accentul fiind pus pe realizarea de icoane de vatră. Aceasta își are originea în sudul Romaniei, în special în Oltenia de sub munte, caracteristica ei principală fiind simplitatea detaliului. Poziţionată pe peretele de lângă vatra focului sau pe hornul ce continua vatra, icoana de vatră avea rolul de a stopa spiritele rele să pătrundă în casă, iar în unele zone, avea darul de a apăra casa de trăsnet, dar mai ales de zmeu sau balaur, care se credea că numai pe horn poate pătrunde.

Cei dornici să facă o incursiune în lumea bijuteriilor tradiționale românești, vor căpăta noțiuni de bază despre ceea ce se numește „arta mărgelitului”, la atelierul de bijuterii hand-made. Confecționate creativ, pe o paletă cromatică variată, bijuteriile tradiționale sunt purtate la gât, pe piept, pe cap, la mână, la talie, și îmbogățesc considerabil portul popular oltenesc.

Mai multe detalii puteți afla accesând pagina de facebook a Muzeului Olteniei: www.facebook.com/muzeulolteniei.