Pe Valea Hârtibaciului, din nordul judeţului Sibiu, în fiecare sat se găsește o biserică fortificată. Pe vremuri, acestea îi păzeau pe saşii de aici de năvala invadatorilor. Acum sunt monumente istorice, clădiri care merită restaurate și vizitate de fiecare dintre noi.

Biserica Cristian

La mijlocul secolului XV, fosta bazilică romanică de la Cristian a fost aproape complet renovată şi transformată într-o biserică, în stil gotic, cu trei nave şi turn clopotniţă.

Autorităţile doreau să construiască o biserică cât mai puternică care să reziste vremii şi atacurilor dușmanilor, dar care să aibă și o arhitectură potrivită vremurilor de atunci. Vestitul pietrar Andreas Lapicida, cunoscut în această parte a Transilvaniei pentru măiestria sa, a fost însărcinat cu realizarea lucrărilor.

Pentru că localitatea se afla în plin câmp deschis, biserica a fost înconjurată cu două curtine de apărare, iar zidul exterior a fost prevăzut cu cinci turnuri, pentru a se putea apăra de năvălitori.

Aici se retrăgeau sătenii, atunci când erau atacați. Slănina şi şunca erau și ele bine păzite într-un turn special amenajat, „Turnul Slăninii” sau „Turnul Cămării”, turn păstrat până în zilele noastre.

Biserica Moșna

În secolul XIII, primii colonişti sosiţi la Moşna au construit o mică bazilică romanică. Trei secole mai târziu însă, renumele localităţii i-au determinat pe localnici să construiască în locul bazilicii o biserică mult mai mare.

Biserica, deşi construită în stil gotic târziu, păstrează încă elemente din vechea bazilică. Pe măsura trecerii anilor şi intensificării atacurilor turicilor în Transilvania, şi la Moşna, au fost construite  zidurile de fortificaţie.

Se pare că lucrările ar fi început prin 1520, când a fost construit turnul de observaţie, două turnuri de apărare şi două bastioane. A fost construit apoi zidul cetăţii cu o înălţime de 9 m care înconjoară biserica.

Astăzi, biserica se află în proces de reabilitare, urmând să fie inclusă în patrimoniul UNESCO.

Biserica Iacobeni

La Iacobeni, se află o biserică evanghelică din secolul al XIV-lea. Donjonul este cel mai mare de pe toată Valea.

Biserica-sală a fost construită în stil gotic la începutul secolului XIV, iar turnul, ridicat în secolul XV, este cel mai înalt de pe Valea Hârtibaciului.

Turnul porţii are două etaje și un drum de strajă cu parapet, ele asigurând, în vremea atacurilor invadatorilor, un loc de retragere și adăpost pentru locuitorii din sat.

Astăzi, biserica este un adevărat monument, vizitat de mii de oameni, din toate zonele țării.