Prăjitura cu vișine, salamul de biscuiți sau plăcinta cu mere sunt nelipsite pe mesele românilor, mai ales în zilele de sărbătoare. Deși sunt rețete vechi, sunt delicioase și pot fi încercate cu succes de oricine.
Prăjitură cu vișine
Este acrișoară și pufoasă, iar atunci când vine sezonul cireșelor și vișinelor, este păcat să nu încercați această rețetă. Pentru prăjitura de vișine aveți nevoie de următoarele ingrediente: 4 ouă, 150 gr zahăr, 100 ml ulei, 1 plic praf de copt, 180 gr făină, 2 plicuri zahăr vanilat, 200 gr vișine (fără sâmburi) și un praf de sare.
Mod de preparare: Mai întâi albușurile se bat spumă, cu un praf de sare. Zahărul se adaugă treptat peste albușuri și se mixează, apoi se pun gălbenușurile, făina, praful de copt, zahărul vanilat și uleiul. Se amestecă totul până se omogenizează. Compoziția astfel obținută se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Peste compoziție se presară vișinele din loc în loc și se coace timp de 30 de minute la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius. După ce s-a răcit, se pudrează cu zahăr.
Plăcintă cu mere, rețeta din zona Bucovinei
Pentru această plăcintă cu mere aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină, 10 linguri ulei, un ou, 180 g zahăr, 1 cubuleț de drojdie, 250 grame smântână, 5-6 mere, o jumătate de linguriță scorțișoară măcinată, sare și apă călduță.
Mod de preparare: Drojdia se dizolvă cu puțin zahăr, apă călduță și făină. Se amestecă și se lasă să crească vreo 10 minute la căldură. Apoi, într-un vas se pune făina cernută, iar în mijlocul ei se adaugă sarea, o lingură de zahăr, 2 linguri ulei, oul și maiaua. Se frământă un aluat elastic, până se desprinde de pe mână și lasă la crescut 30 de minute.
În tot acest timp, se prepară umplutura de mere. Se curăță merele de coajă, se rad, se amestecă cu zahărul rămas și scorțișoară și se călesc puțin.
Aluatul se împarte în 6 – 7 părți egale. Se ia fiecare parte și se întinde pe o suprafață pe care turnați niște făină. Se presară pe fiecare foaie compoziția de mere, se rulează și se așează fiecare rulou în tava unsă. Puneți apoi plăcinta în cuptorul încins la 180 de grade și o coaceți până se rumenește.
Salam de biscuiți
Despre salamul de biscuiți am putea spune că este prăjitura copilăriei. E un desert ușor, făcut în casă, pentru care aveți nevoie de câteva ingrediente: 270 gr biscuiți populari, 50 gr cacao, 130 gr unt, 5 linguri de lapte, 125 gr zahăr, esență de rom, zahăr vanilat, zahăr pudră pentru tăvălit și câteva coli de celofan.
Mod de preparare: Untul, cacao și zahărul se amestecă pe foc, într-un vas, până se omogenizează totul. Separat, într-un alt vas, se rup biscuiții în bucăți mici, peste care se adaugă zahărul vanilat și romul. Biscuiții se amestecă apoi cu untul și cacao. Se mai adaugă 4 – 5 linguri de lapte – până când, încercând să facem o biluță din aluat, vedem că nu se sfărâmă. Toată compoziția se modelează apoi sub formă de cilindru, se pudrează cu zahăr și se ambalează foarte strâns, într-o folie de celofan. Se lasă apoi câteva ore la rece, pentru a putea fi tăiat salamul de biscuiți.
Sursa: http://blog.hotelguru.ro/5-retete-de-prajituri-romanesti/