Familia Toderașcu realizează cu drag și pricepere obiecte frumoase și practice din nuiele de răchită. Au propria plantație în satul Heci, comuna Lespezi din județul Iași. Răchita e o specie de salcie care este crescută puțin până ajunge să facă o tulpină înaltă și elastică din care se fac ulterior obiectele.
Meseria a deprins-o de la tatăl său. A crescut înconjurat de astfel de lucruri și știa exact ce și cum despre răchită, de la cultivarea ei până la recoltare și prelucrare. Acum a ajuns să lucreze nu doar el împreună cu soția sa Mihaela, ci și cu copiii lor Tudor-Alexandru și Anca-Gabriela. Cei tineri îi ajută și la munca propriu-zisă, dar se ocupă și de promovare, de imagini și de participări la târguri.
Răchita este un material ecologic, biodegradabil, iar obiectele împletite din ea sunt foarte frumoase. Pot fi folosite nu doar în grădină sau în case de vacanță, ci și la interior. Nu e obligatoriu să ai totul din răchită, dar zău că doar câteva obiecte împletite conferă un aer cald și plăcut casei.
Meșterul îmbină armonios utilul cu frumosul, rezultând obiecte de utilitate casnică, valoroase din punct de vedere estetic. Este deasemenea preocupat de transmiterea artei sale generației tinere. De aceea domnul Lilian Toderascu a deschis acasă și un atelier pentru cei interesați să afle mai multe sau doresc să se inițieze în tainele împletitului. Pentru cei dornici în a-și realiza singuri un coș împletit, domnul Toderașcu le oferă instrucțiuni, precum și materiale necesare (nuiele de răchită).
Pe lângă cunoscutele coșuri (ovale sau rotunde) meșterul realizează și alte obiecte funcționale cum ar fi suportul pentru umbrele, dar și lăzi, mobilier de grădină sau de interior, chioșcuri de grădină, umbrare sau paravane, chiar și garduri.
Foto: www.adelaparvu.com