Până în urmă cu câţiva ani, Richişul era doar un alt sat săsesc uitat de lume, în care oamenii erau tot mai puţini de la o zi la alta. Astăzi, satul mic, cu peisaje care îţi inundă sufletul, are toate şansele să se transforme într-o comunitate europeană în miniatură. Mulţumită lui Paul, nu mai puţin de 13 naţionalităţi au aici case de vacanţă sau reşedinţe permanente.
Născut pe aceste meleaguri, la Mediaș, Paul a plecat în Germania împreună cu părinții, pe când avea opt ani.
Paul Hemmerth s-a născut la Mediaș, într-o familie multietnică. După mamă, al cărei nume, Weisskircher provine de la Viscri/Weisskirch, este sas, din partea tatălui are bunică româncă și bunicul șvab bănățean. La fel ca mii de sași, în anii ‘80, după o interminabilă așteptare a actelor, Paul a plecat în Germania împreună cu părinții și fratele său, Peter.
A locuit la Heilbronn și Hamburg, a reușit să-și clădească o carieră de succes ca producător de publicitate și documentare TV pentru canalele Arte și ZDF. Văzută din exterior, Paul avea în Germania viața perfectă. Și totuși, pentru el lipsea ceva. Acel ceva nedefinit pe care l-a găsit la Richiș, care ar putea fi un amestec de șansă, oportunitate, provocare, chemarea rădăcinilor și libertate.
Nu și-a putut recupera casa copilăriei din Mediaș, dar a ales una dintre cele mai impunătoare case săsești din Richiș. Pe atunci era doar o casă uitată de timp și de stăpâni, o curte răvășită în uitare, una ca multe altele din Richiș și din Transilvania. Paul s-a așezat în curte, a simțit energia locului, a mirosit aerul proaspăt, a ascultat păsările și liniștea dealurilor din jur și a simțit pur și simplu că aici e locul său.
Paul promovează un tip de turism în care locurile și oamenii sunt descoperiți pe îndelete, în tihnă. E felul său de a-i face pe străini să vadă, să înțeleagă aceste locuri, care cer timp, pasiune și deschidere. La prima vedere, unele locuri din România pot părea pitorești, sălbatice, încremenite în timp, dar e nevoie de răgaz pentru a te lăsa fascinat și a te îndrăgosti cu adevărat de ele.
Paul se simte în Transilvania acasă. Vorbește sincer, cald, șarmant, despre lumea pe care a străbătut-o în lung și în lat, despre lumile pe care le-a întâlnit. Multiculturalismul Transilvaniei, cu arhipelagul său de limbi și etnii, se îmbină special în el însuși.
Pentru turiști, Paul a transformat două case din Richiș, Casa Noah (galbenă) și Casa verde în primitoare case de vacanță. Le-a restaurat cu meșteri locali, dorind să ajute oamenii din sat dându-le de lucru, a căutat departe meșteri pricepuți, acolo unde nu a găsit în Richiș, a adunat mobilier autentic din lemn de cireș și stejar, a amenajat camerele boem și pitoresc, a plantat flori, ierburi și legume în curte, și-a adus din călătorii suveniruri de suflet. Timp de aproape douăzeci de ani, Paul a muncit pentru ca oamenii să găsească în cele două case adevărate oaze de liniște și relaxare. Fie că-i asculți poveștile la gura focului, la un pahar de vin bun, fie că citești la umbra pomilor din curte, aceste case de oaspeți te lasă să visezi și să te reîntâlnești cu tine, cel conectat la natură, nu la rețelele sociale. Să evadezi.
De când s-a stabilit la Richiș și-a convins prieteni din Germania ori Elveția să-și cumpere proprietăți aici. Unii locuiesc aici temporar, alții s-au mutat de tot. Chiar și mama lui împreună cu soțul ei au renunțat la viața din Germania pentru a se muta permanent la Richiș.
Paul vrea să creeze în Richiș o comunitate activă, care să aprecieze și să valorifice tot ce acest arhipelag de așezări săsești din zonă au de oferit.
Foto: www.adelaparvu.com