Vrei să faci un desert simplu și gustos pentru întreaga familie? Încearcă o rețetă mai specială, veche de sute de ani. Rețeta de plăcintă cu smântână pare să fi fost pe placul Măriei Sale Mihai Vodă Valahul, domn al țărilor române, după spusele Kerei Calița. Jupâneasa, cu o colecție de peste 300 de pălării, de toate felurile, aduse din toate zonele lumii, povestește în detaliu ce face atât de specială această rețetă de plăcintă.

Plăcinta cu smântână era adusă chiar de frumoasa Florica cu proporțiile știute ca pe Tatăl nostru: un kg de foi de plăcintă, atât de fine încât puteai vedea lumina soarelui prin ele, un kg de smântână groasă și îmbietoare, 8 ouă, 200 grame stafide, 200 grame de zahăr. Pe un talger dreptunghiular uns cu unt, se așează un strat de 15 foi de plăcintă stropindu-se între fiecare unt topit, apoi se pune smântâna amestecată cu gălbenușele bătute temeinic și albușurile bătute foarte tare spumă iar jumătate din zahăr se presară în ploaie. Stratul în talger să fie gros de 3 degete pudrând-se pe deasupra cu zahăr și cu stafide puse dinainte la înmuiat în rom. Se repetă travaliul cu celelate 15 foi, unse și ele cu untul, smântâna și zahărul și se lucrează grabnic, fără taifas, să nu se lase smântâna din cauza zahărului. Se coace la foc potrivit în voia Celui de Sus., spune Kera Calița.

Sursa: http://keracalita-jaristea.ro/placinta-cu-smantana/#more-1164