Primul muzeu de “land art” din Europa se află în România

0
1725

Românul s-a născut poet, artist și are un talent nativ pentru lucrurile inedite. O demonstrează Maxim Dumitraş, singurul artist care a creat un muzeu de artă comparată, unic în România, chiar în liniştea Munţilor Rodnei.

Departe de agitația citadină, într-un peisaj sălbatic, românul lucrează la amenajarea unui sat al artiştilor, care devine astfel primul muzeu de “land art” din Europa, un sat tradiţional, cu căsuţe de poveste, lucrate manual, un loc unde artiştii sunt liberi să creeze lucruri frumoase, care spun o poveste.

De peste 20 de ani sculptorul lucrează să ridice Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, un muzeu unic într-o clădire cu patru nivele, ce găzduieşte astăzi sculpturi în lemn, în marmură, piatră şi metal, picturi, fotografii, grafică, lucrări de ceramică, dar și exponate vechi entografice şi istorice.

Pasiunea pentru obiectele tradiţionale o moşteneşte din copilărie şi, după ce a cutreierat lumea în lung şi în lat, a descoperit că numai acasă, la Sângeorz-Băi, poate avea libertatea pe care şi-o doreşte.  Așadar, Maxim Dumitraş a reuşit în cei 40 de ani de carieră să îşi urmeze visul acasă la el. Sculptorul a făcut tot ce a putut pentru a revitaliza viaţa artistică şi culturală din Sângeorz-Băi, iar acum, la aproape 60 de ani, poate spune că a reuşit.

Muzeul de artă comparată şi satul artiştilor din Dosu Gârciului, o zonă situată la doar 6 kilometri de staţiune, reprezintă două proiecte unice în România şi chiar în Europa. Așa că, ar fi de preferat să îl treceți pe lista voastră pentru următoarea călătorie sau vacanță! (Sursa: Mediafax)