Oare câți dintre voi au auzit de Râpa Roșie și de povestea formării ei? Ei bine, aflați că rezervaţia naturală din județul Alba este unică în ţară, ea fiind denumită popular şi ”micul canion al României”.
Aflată la o aruncătură de băț de oraşul Sebeş, în judeţul Alba, Râpa Roşie este o rezervaţie naturală, geologică, formată în argilă roşie, veche de 60 de milioane de ani, care se întinde pe 10 hectare.
Pe lângă priveliștea impresionantă, aici este locul perfect pentru fotografii, expediții aventuroase, picnic sau mountain-biking. E cel mai vizitat loc din zona Sebeșului, fie că-i vară, fie că-i iarnă.
Cei curioși trebuie să afle că rezervaţia s-a format ca o alternanţă a argilelor roşii cu gresii cenuşii, mai exact o mare surpare, o prăbuşire de soluri în continuă schimbare, formaţiunile sale putând fi comparate cu cele întâlnite în Marele Canion al fluviului Colorado din SUA. Bătrânii spun că această peşteră-tunel, denumită „Gaura Hoţilor”, era adăpost pentru bandiţii de altădată.
În zona rezervaţiei au fost descoperite fosile ale unor dinozauri. “Balaur bondoc” este denumirea ştiinţifică a unei specii de dinozaur carnivor, descrisă pe baza unei fosile descoperite în 2009 la marginea râului Strei, la 1 kilometru de Râpa Roşie. Descoperirea a fost realizată de geologul şi paleontologul Mátyás Vremir din Cluj-Napoca.
Accesul spre rezervaţie se face din oraşul Sebeş, pe drumul judeţean DJ106 spre comuna Daia Română.