Originar din zona Olteniei, prazul este o legumă gustoasă, bogată în antioxidanți, vitamina C și minerale. Are aceeași compuși buni ca ceapa și usturoiul, iar, pe lângă gustul dulceag, ajută la întărirea sistemul imunitar și circulator. Pentru astăzi, vă propunem câteva rețete cu praz simple și delicioase.

  • Salată de praz și păstârnac

Cine spune că o mâncare bună și sănătoasă necesită timp și multe ingrediente?

Ei bine, iată o rețetă simplă și gustoasă, pe bază de praz! Păstârnacul şi prazul se spală, se curăță și se taie fâșii (păstârnacul poate fi dat prin răzătoarea mare). Totul se amestecă într-o salatieră, iar peste legume se pune un sos. Pentru acesta aveți nevoie de două linguri de ulei, zeamă de lămâie sau oţet de mere şi sare. Se servește imediat! (Sursa: reteteaz.net)

  • Tartă cu praz

Tarta cu praz poate fi alegerea perfectă atunci când aveți invitați la masă. Pentru tarta cu praz aveți nevoie de următoarele ingrediente: 4 morcovi, 2 bucăți praz, 4 ouă, 200 ml lapte, 100 g telemea, ulei, sare şi piper.

Mod de preparare: Morcovii se răzuiesc şi se trec prin răzătoarea cu ochiuri mari. Prazul se curăţă şi se taie rondele fine. Într-o lingură de ulei, se călesc legumele până devin translucide şi apoi se lasă să se răcească. Ouăle se bat ca pentru omletă, se adaugă laptele şi brânza trecută prin răzătoare.Se amestecă ouăle cu legumele, sare şi piper, după gust, şi se toarnă într-o formă rotundă sau o cratiţă care merge la cuptor. Se dă la copt pentru 45 de minute, la final se poate face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă e coaptă.

  • Praz cu măsline

Această rețetă este una la îndemâna oricui. Prazul curățat și spălat se taie rondele nici prea groase, nici prea subțiri. Într-o tigaie se pune uleiul și apoi prazul și se dă la foc mic 5-10 minute, se adaugă apa, apoi se acoperă cu un capac și se lasă la  fiert 10-15 minute. După aceea se adaugă măslinele și ținem mâncarea încă 5-10 minute pe foc. Se adaugă sare și piper după gust.
Acest fel de mâncare poate fi servit ca atare sau ca o garnitură la friptura de pui. (Sursa: gustos.ro)

  • Pui cu praz și sos cu smântână

Pentru această rețetă aveți nevoie de: 4 fire praz, 500 ml supă concentrată de pui, 2 bucăți de piept de pui (de preferat dezosate și fără piele), 120 ml smântână de gătit, o lingură de ulei de măsline, o jumătate linguriță de sare, 1/2 linguriță piper, 6 fire de cimbru, 6 căței de usturoi tăiați în jumătate.

Se încinge cuptorul la 210C, se curăță capetele firelor de praz, apoi fiecare fir se taie în jumatăte și se spală bine. Se așează prazul într-o tavă  împreună cu supa concentrată de pui, usturoiul și cimbrul. Se pune la cuptor timp de 30-40 de minute.

Pieptul de pui tăiat în jumătăți se condimentează cu sare și piper. Se încinge uleiul într-o tigaie și se rumenește carnea de pui, câte 3-5 minute pe fiecare parte. Apoi se scoate tava din cuptor și se așează puiul printre bucățile de praz. În tigaia în care s-a prăjit și puiul se adaugă smântâna, un praf de sare și de piper și se amestecă bine. Acest sos se toarnă peste compoziția din tavă și se mai lasă la cuptor încă 10-15 minute (Sursa: Eating Well).