Rodica Dilganu este un meșter popular din comuna Pielești (Craiova) care, din dragoste pentru tradiție și pictură, creează de ceva vreme alături de soțul său unele dintre cele mai frumoase obiecte de lemn, modele unicat în care promovează simboluri tradiționale românești și nu numai. Astăzi, ne spune cum a început totul.
Cum s-a născut această pasiune a dumneavoastră pentru artă și frumos? Pentru pictura pe obiecte de lemn?
Pasiunea pentru artă și frumos o am de mic copil. Am început să desenez din copilărie, în adolescență, am urmat cursurile pentru pictură la Școala Populară de Artă și acum urmez alte cursuri pentru pictură, tot la aceeași școală.
Cine v-a învățat acest meșteșug?
Pasiunea mea pentru pictură s-a împletit frumos cu pasiunea pentru tâmplărie a soțului meu, Dilganu Viorel, care a deprins meșteșugul tâmplăriei de la bunicul său (încă mai păstrează rindeaua bunicului, rindea ce a putut fi văzută și în interviurile televizate, și pe care încă o folosește) și așa au apărut obiectele de mobilier pictat. Soțul le realizează, iar peste eu vin cu pictura.
De câți ani faceți asta? Trăiți din obiectele pe care le vindeți?
Am început în urmă cu 10 ani, cu o comandă mare: un set de rafturi, masă și 2 bănci, blidare, scăunele, pentru Pensiunea Castania din Polovragi, la rugămintea proprietarei care este și bună prietenă (interviul poate fi văzut pe Youtube, emisiunea Lumea satului din 24 dec. 2017). Au urmat apoi participări la Târgurile de Meșteri Populari din țară, unde obiectele noastre sunt apreciate și unde ne promovăm. Eu sunt încă profesor de limba engleză, iar soțul meu este economist, dar atelierul/ meșteșugul este pasiunea de care ne ocupăm zilnic.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră obiceiurile și tradițiile populare?
Tradițiile și obiceiurile sunt cele care ne definesc ca neam, ele ne caracterizează, iar obiectele tradiționale: mobilier pictat, covoare, ii, ceramică, toate fac parte din cultura, arta și istoria noastră. Toate obiectele sunt cerute de cei ce apreciază tradiționalul și arta autentică, unii își doresc obiecte mai mari pe care le facem pe comandă și le livram prin poștă în întreaga țară, dar și obiectele mici sunt preferate mai ales la Târgurile de meșteri.
Ce se cere cel mai mult? Care este cel mai vândut obiect?
Cele mai cerute sunt scaunelele, modele unicat, realizate de noi, băncuțele, dar și tăvile care au ajuns în Belgia, Franța, Italia, Palestina și Statele Unite. Modelele sunt modele florale tradiționale: macul, spicul de grâu, romanița, floarea soarelui, clopoțeii, trandafirul, pictura este realizată cu culori acrilice, vopseaua este și ea pe bază de apă, ca și lacul, pentru că obiectele noastre au aproape toate utilitățile, nu sunt doar decorative. Avem și modele de țărani și țărăncuțe, pentru că dorim promovarea imaginii țăranului român.
De unde vine inspirația?
Inspirația vine din natură, florile sunt toate prezente în flora noastră, dar și din imaginile satului românesc.
Cât timp este necesar pentru a crea un obiect?
Durata pentru fiecare obiect diferă în funcție de esența de lemn/lemnul folosit și complexitatea modelului și al picturii.