Meşterul Teodor Bârsan lucrează lemnul cu dăruire și talent. E printre puținii care mai sculptează astăzi porțile maramureșene. Dar, acesta este felul lui de a-şi arăta respectul pentru acest colţ de Românie.

Teodor Bârsan nu este un meșter oarecare. El are un muzeu care îi poartă numele. Situat în comuna Bârsana, pe Str. Principală nr. 605, muzeul a fost înfiinţat de meşterul popular și conţine în principal sculpturi realizate chiar de Teodor Bârsan, de-a lungul timpului.

Primii ucenici pe care i-a luat lângă el au fost propriii copii. Funia sculptată pe marginea stâlpilor simbolizează pomul vieţii, rozeta simbolizează soarele şi lumina, iar zigzagul, dinţii de lup de pe stindardul dacilor, care feresc ograda de duhurile rele.

Poarta maramureşeană nu este doar un simbol al zonei, ci purtătoarea semnelor de viaţă şi bogăţie ale familiei respective. Curăţenia casei şi a familiei este apărată de peşte, vechiul semn al creştinismului.

Meșterului care duce mai departe tradiţia românească a făuririi lemnului i s-a dus vestea peste mări și țări. Mărturie stau porțile cioplite de el, admirate acum  în țări precum: Franța, America (Chicago, Washington etc.), Austria, Spania, Australia sau Anglia.

„Când m-au oprit în America să lucrez acolo, la muzeu, la Smithsonian acolo, n-aş fi rămas să-mi fi dat toată America mie. Vă spun sincer. Pentru mine, România înseamnă un colţ de rai”, spune pentru a1.ro Teodor Bârsan.